V boji o šéfa konzervativců pokračuje pětice kandidátů, vypadl bývalý ministr pro brexit Raab

Také druhé kolo volby lídra britské Konzervativní strany vyhrál bývalý ministr zahraničí Boris Johnson. Od poslanců získal 126 hlasů. Ve hře o nejvyšší stranický post ale zůstávají ještě další čtyři uchazeči, kterým se podařilo získat alespoň 33 hlasů. Jediný, kdo byl před nadcházejícím středečním kolem hlasování vyřazen, je bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

Bývalý starosta Londýna a exministr zahraničí Boris Johnson platí dlouhodobě za jednoznačného favorita na post nového šéfa vládnoucí strany. V prvním kole volby 13. června mu dalo svůj hlas 114 ze 313 hlasujících poslanců, tentokrát získal ještě o 12 hlasů víc.

Druhý v pořadí, ministr zahraničí Jeremy Hunt, oslovil 46 poslanců, ministr životního prostředí Michael Gove 41, ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart 37 a ministr vnitra Sajid Javid 33.

Jediným, kdo na požadované kvorum 33 hlasů nedosáhl a ve volbě tedy končí, je bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

Raab například vyzývá k odchodu země z EU bez dohody k 31. říjnu v případě, že nebude jiná možnost. Dříve také odmítl vyloučit variantu, kterou by vláda při schvalování brexitové dohody vyšachovala parlament, který už text vyjednaný premiérkou Theresou Mayovou třikrát odmítl.

Vyjasní Johnson své stanovisko k brexitu?

Pětice postupujících kandidátů se v úterý večer střetne v diskusi na televizi BBC. Očekává se, zda v ní Boris Johnson ozřejmí své záměry s brexitem.

Podle kritiků a politických rivalů totiž v rozhovorech mezi čtyřma očima poslancům slibuje jak odchod s dohodou, tak tvrdý brexit, aby si tím zajistil podporu centristů i euroskeptiků najednou. Debatě s kandidáty, kterou v neděli odvysílala stanice Channel 4, se Johnson podle deníku The Guardian vyhnul a neposkytl ani příliš rozhovorů novinářům.

Události: Johnson zůstává favoritem klání o post lídra konzervativců (zdroj: ČT24)

Johnson se obává Stewarta

Boris Johnson má podle výsledků dosavadních kol hlasování postup do finální fáze prakticky jistý. Kdo jej ve dvojici, mezi kterou si bude vybírat všech 160 tisíc straníků, doplní, není stále zřejmé.

Podle listu The Times by mohla do průběhu volby nového lídra konzervativců promluvit zejména rostoucí popularita Roryho Stewarta. Podle listu The Daily Mail si Stewarta jako svého protikandidáta nepřeje ani samotný Johnson, proto prý uvažuje o tom, že „půjčí“ hlasy některých svých podporovatelů Jeremymu Huntovi, aby tak zajistil jeho postup.

Podporu Stewartovi naopak v pondělí vyslovil i faktický zástupce dosluhující premiérky Theresy Mayové David Lidington. Sama premiérka oznámila, že o tom, koho by ráda viděla jako svého nástupce v Downing Street 10, veřejně hovořit nebude.