Nedočkali jsme se pozitivních signálů, vzkázal Írán. V omezování závazků z jaderné dohody bude pokračovat

Írán bude nadále omezovat dodržování svých závazků v rámci mezinárodní jaderné dohody, neboť postrádá „pozitivní signály“ od ostatních signatářů dokumentu. Při setkání představitelů Ruska, Číny a lídrů dalších asijských zemí v Tádžikistánu to podle agentury Reuters prohlásil íránský prezident Hasan Rouhání.

V květnu Írán přestal dodržovat některé závazky jaderné dohody z roku 2015, na níž se domluvil se světovými mocnostmi. Stalo se tak rok poté, co Spojené státy od této dohody jednostranně odstoupily a zpřísnily sankce vůči Teheránu. Americký prezident Donald Trump tento krok zdůvodnil tím, že jaderná dohoda s Teheránem je neúčinná.

Francie a další evropští signatáři dokumentu, jehož cílem bylo omezit íránské jaderné ambice, uváděli, že dohodu chtějí zachránit, mnohé jejich společnosti ale pod finančním tlakem USA obchody s Teheránem zrušily.

Ruský prezident Vladimir Putin v Dušanbe podle agentury Reuters prohlásil, že Moskva bude dohodu dodržovat, a vyzval další signatáře ke stejnému přístupu. „Věříme, že jediným rozumným rozhodnutím je, aby všichni účastníci dohody dostáli svým závazkům,“ řekl šéf Kremlu.

Rouhání: Nemůžeme dohodu dodržovat jednostranně

Íránská vláda minulý měsíc uvedla, že pokud světové mocnosti během šedesáti dní nesplní své sliby o pomoci Íránu v období amerických sankcí, začne země obohacovat uran na vyšší úroveň. Takové obohacování je nezbytný mezikrok na cestě k jadernému arzenálu. Ve čtvrtek ale Írán slíbil, že jaderné zbraně nevyrobí.

„Je zřejmé, že Írán nemůže tuto (jadernou) dohodu dodržovat jednostranně,“ prohlásil Rouhání a dodal, že je nezbytné, aby k obnovení dohody přispěly všechny strany. Írán musí vidět „pozitivní signály“ od ostatních signatářů paktu, mezi něž patří Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Jaké kroky by Teherán přijal nebo jaké pozitivní signály chce vidět, neupřesnil.

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy v poslední době stupňují i incidenty na moři. Naposledy došlo poblíž Hormuzského průlivu k zatím neobjasněnému útoku na norský a japonský tanker, ze kterého Spojené státy obvinily právě Írán. Čínské ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že nikdo nechce, aby v regionu propukla válka, a vyzvalo strany konfliktu k dialogu.

Arabista a islamolog Petr Pelikán: Kdo za útoky na tankery skutečně stojí, se zřejmě nikdy nezjistí (zdroj: ČT24)