Křišťálový sál jako z pohádky. Španělské městečko otevírá svůj podzemní klenot

Horizont ČT24: Jeskyně plná krystalů (zdroj: ČT24)

Ve španělské Andalusii se pro veřejnost otevře unikátní podzemní dutina vyplněná obrovskými čirými krystaly. Nachází se ve starých dolech na okraji městečka Pulpí. Zahájení provozu se plánuje na říjen, už v červenci ale chce přípravný výbor uspořádat několik předběžných prohlídek.

Devítitisícové jihošpanělské Pulpí nemá mnoho co nabídnout. Leží osm kilometrů ve vyprahlém vnitrozemí u opuštěných stříbrných dolů. Ty se ale mohou brzy proměnit v doly zlaté. Ukrývají totiž geodu vyplněnou obřími krystaly.

„V Evropě je to jediná taková geoda. Na světě je ještě jedna v Mexiku v dole Naica, ta je ještě větší, ale její otevření pro veřejnost je problematické. Leží totiž přes dvě stě metrů pod zemí,“ říká geolog Francisco Fernandez Amo.

Geoda v Pulpí
Zdroj: ČT24

Geoda vznikla zalitím podzemní dutiny roztokem síranu vápenatého, který se za vysokých teplot, tlaků a v průběhu milionů let proměnil v krystaly selenitu. Minerálu se říká měsíční nebo andělský kámen. První setkání s ním je až snové.

„Je mimořádné ze dvou důvodů. Jednak kvůli velikosti krystalů selenitu. Jsou tam některé, které mají přes metr a působí na vás spíš jako výjev z filmu podle Julese Verna než jako realita. A pak je to čirost krystalů,“ popisuje Amo.

Krystaly v geodě v Pulpí
Zdroj: ČT24

Pohled, pro který se vyplatí cesta do podzemí

Geologové úkaz objevili před dvaceti lety. Aby jej mohli zpřístupnit, museli z komplexu vynést metrovou vrstvu odpadního materiálu. „Šest set tun kamení, sutě a hlíny,“ vypočítává vedoucí prací Antonio Sanchez.

Ani na návštěvníky ale nečeká jednoduchý úkol. Ke geodě v nitru země se budou muset vydat šachtami, vytěženými sály a po dlouhém schodišti. Přímo do geody dlouhé osm a vysoké dva metry budou smět jen nahlédnout, aby nepoškodili krystaly. I tak je čeká úchvatný zázrak přírody.