„Ať máme jasno. Neprosazuji brexit bez dohody.“ Johnson zahájil kampaň, chce nahradit Mayovou

Favorit na post příštího předsedy konzervativců Boris Johnson chce, aby se Velká Británie připravila na možný odchod z Evropské unie bez dohody. Bývalý šéf diplomacie přitom zdůraznil, že takový vývoj neočekává ani neprosazuje. Možný nástupce premiérky Theresy Mayové věří, že s EU dojedná lepší brexitovou dohodu. Brusel ale změny v textu odmítá.

Ještě před středečním zahájením kampaně Johnson prohlásil, že nechce odkládat brexit za 31. říjen. Další posun by podle něj znamenal zdrcující porážku Konzervativní strany v příštích volbách.

„Po třech letech a dvou promeškaných termínech musíme 31. října z EU odejít. Musíme odvést lepší práci, než je současná třikrát odmítnutá brexitová dohoda,“ zdůraznil. Až Británie „onu lepší dohodu“ vyjedná, přinese to Britům podle Johnsona „nesmírný pocit úlevy“.

„Ujasněme si to. Mým cílem není odchod bez dohody. Nemyslím si, že to tak skončí, ale je zodpovědné vážně se na to připravit. Nejlepším způsobem, jak se vyhnout neřízenému brexitu, jsou aktuální přípravy, které nám umožní odejít spořádaně, pokud budeme muset,“ konstatoval favorizovaný kandidát na post šéfa vládní strany.

Británie přípravy do podzimu nestihne, píše FT

Tajný vládní dokument, o kterém píše list Financial Times (FT), ovšem nasvědčuje tomu, že Británie na podzim na brexit bez dohody plně připravena nebude. Podle dokumentu je například pro zajištění zásob léků zapotřebí „šesti až osmi měsíců spolupráce s farmaceutickým průmyslem“. Nejméně čtyři až pět měsíců údajně stále vyžadují práce na zlepšení připravenosti obchodníků na možné hraniční kontroly.

Vládní hlášení uvádí, že jednotlivá ministerstva již dokončila asi 85 procent „páteřních“ opatření týkajících se brexitu bez dohody. Řada z nich ale údajně zajistí jen zcela základní připravenost.

Konec „odsouvání problému“

„K výsledku se zkrátka nedopracujeme, budeme-li vytvářet dojem, že chceme pokračovat v odsouvání problému… budeme-li znovu záležitost natahovat, pak natáhneme bačkory,“ vzkázal dále Johnson svým stranickým kolegům. 

Johnson chce – stejně jako někteří další kandidáti – vyjednat novou dohodu s Bruselem, která by byla pro Brity výhodnější. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ale v tomto týdnu novou debatu o brexitové dohodě znovu odmítl.

Britský ministr financí Philip Hammond mezitím varoval, že Johnsonův slib vyvést Británii z EU 31. října za jakékoli situace je nesplnitelný. „(Britský) parlament brexit bez dohody neumožní a naše dosavadní zkušenosti ukazují, že asi nebude jednoduché dosáhnout v parlamentu shody,“ řekl na konferenci pořádané agenturou Bloomberg. 

Bývalý šéf diplomacie a starosta Londýna z let 2008 až 2016 Johnson je považován za jasného favorita volby nového lídra vládní strany, která vyvrcholí v týdnu od 22. července. Podle britských médií mu už vyjádřilo podporu přes 75 ze 313 konzervativních poslanců, což je více než dvojnásobný počet stoupenců oproti nejbližší konkurenci.

Jeho středeční vystoupení bylo letos teprve jeho druhé na veřejnosti, kvůli čemuž tento týden čelil kritice, že se „ukrývá ve svém bunkru“. Při prezentaci své vize pro Británii se Johnson často odvolával na své působení v čele Londýna a vzkázal, že udělá pro celou zemi to, co udělal pro hlavní město. Jako své priority zmínil snižování ekonomické nerovnosti a také
„nerovnosti v příležitostech“.

Jsme připraveni na brexit bez dohody, hlásí Brusel

Evropská komise ve středu uvedla, že Unie je dostatečným způsobem připravena na možný britský odchod bez dohody na konci října. Ten by znamenal, že se Británie okamžitě stane třetí zemí, na jejím území přestane platit primární i druhotné unijní právo a nebude existovat žádné přechodné období.

„To bude samozřejmě znamenat vážné komplikace pro občany i firmy a bude mít významný negativní hospodářský dopad, proporčně výrazně vyšší pro Spojené království než pro EU,“ upozornila Evropská komise.

Unijní země jsou podle ní na podobný případ nyní připravené. Přesto je prý třeba v příštích měsících pečlivě sledovat vývoj v oblastech, jako jsou práva a sociální práva občanů, oblast související s léčivy a chemickými přípravky, celní a daňová pravidla a hraniční kontroly a vůbec celé oblasti dopravy a finančních služeb.