Trump nechtěně odtajnil část dohody s Mexikem. Kopií mával před novináři

Americkým médiím se podařilo přečíst některé části dohody mezi USA a Mexikem týkající se migrace. Šéf Bílého domu Donald Trump totiž na tiskové konferenci mával jednou z kopií dokumentu. Novinářům předtím odmítl sdělit detaily s tím, že smlouva je „tajná“ a ještě nenastal „pravý okamžik“. Zveřejnění klíčové dohody, která má odvrátit hrozbu uvalení cel, chce nechat na Mexiku.

Trump nedávno na Twitteru napsal, že Mexiko se zavázalo udělat pro omezení migrace víc, než stojí ve smlouvě. Později prohlásil, že „v dohodě je cosi, co Mexiko velmi brzy oznámí“. Mexiko však existenci tajné části popřelo.

„Tady je ta dohoda,“ oznámil teď novinářům Trump. Z fotografií papíru osvětleného slunečními paprsky se následně médiím podařilo vyčíst některé konkrétní údaje. Dokument obsahoval mimo jiné zmínku o „45 kalendářních dnech“, po kterých Spojené státy zhodnotí vývoj situace v oblasti migrace po podpisu dohody.

Mexiko jako bezpečná třetí země

Text obsahuje rovněž zmínku o tom, že Mexiko se zavázalo okamžitě přezkoumat své zákony, aby se v případě potřeby mohlo stát bezpečnou třetí zemí.

Mexický ministr zahraničí Marcelo Ebrard už dříve prohlásil, že smlouva jeho zemi dává 45 dní na snížení počtu migrantů mířících přes mexickou hranici do USA. Nově oznámil, že jeho země bude uvažovat o tom, že vyhoví žádosti Washingtonu, aby Mexiko dostalo status bezpečné třetí země, pokud se mu do 45 dnů nepodaří zastavit migraci do USA.

V takovém případě by bylo možné migranty ze Spojených států bez problémů vracet, neboť by žadatelé o azyl museli na cestě ze Střední Ameriky nejprve požádat o azyl právě v Mexiku.

„Status bezpečné třetí země by připadal v úvahu, pokud bychom neuspěli,“ řekl Ebrard. Zároveň zdůraznil, že je přesvědčen, že Mexiko ve snaze snížit počet migrantů proudících ze Střední Ameriky do USA uspěje.

Podle společné deklarace z minulého pátku Mexiko souhlasilo, že si nechá více migrantů, kteří usilují o azyl v USA, aby v zemi vyčkali na americké rozhodnutí svého případu. Mexiko také posílí prosazování práva, které má omezit přistěhovalectví bez dokladů. V reakci na uzavření smlouvy začalo už Mexiko na hranici s Guatemalou přesouvat šest tisíc členů Národní gardy.

Spojené státy se na druhé straně zavázaly pracovat na rychlejším vyřizování žádostí o azyl. Obě země navíc posílí spolupráci bezpečnostních složek při ochraně společné hranice včetně sdílení informací.

Trump chce na hranicích s Mexikem vybudovat zeď. Kvůli svému drahému plánu se snaží obejít Kongres, v oblasti proto vyhlásil stav nouze. Federální soud však jeho vládě zakázal začít stavět, dokud nebude vyřízeno odvolání kvůli využití krizových fondů bez vědomí Kongresu.