Kongres USA tlačí na Turecko, aby nekupovalo protiraketovou obranu od Rusů

Horizont ČT24: Prodej S-400 a komentář bezpečnostního analytika Lukáše Dyčky (zdroj: ČT24)

Sněmovna reprezentantů Spojených států přijala rezoluci, ve které hrozí Turecku sankcemi, pokud koupí ruský systém protiraketové obrany S-400. Turecko rezoluci svého spojence v NATO odsoudilo a nadále od smlouvy s Ruskem nechce odstoupit. Kreml počítá s tím, že systém dodá v červenci, jak bylo původně plánováno.

„Rusko a Turecko se na tom dohodly a tyto dohody se splní včas. V bilaterálním kontextu s tím není žádný problém,“ řekl k obchodu poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov. Na upřesňující otázku, zda se dodávka S-400 uskuteční v červenci, odpověděl souhlasně.

Turecká vláda podepsala kontrakt na protiraketový systém za 2,5 miliardy dolarů (56,6 miliardy korun) v roce 2017. Spojené státy a NATO, jehož členem je i Turecko, nákup tvrdě kritizují. Ruské rakety země-vzduch jsou podle Washingtonu pro západní armády ohrožením a se zbraňovými systémy NATO nejsou kompatibilní.

Bílý dům prostřednictvím viceprezidenta Mikea Pence Ankaru varoval, že nákupem riskuje své členství v NATO. Podle amerických médií může být v reakci na nákup systému S-400 zrušen jak kontrakt na dodávku stovky nejnovějších amerických stíhaček F-35, tak i výroba jejich komponentů v Turecku. V podobném duchu se nese i nová rezoluce Kongresu.