Policie ve švédském Malmö postřelila muže. Vyhrožoval cestujícím bombou

Policie na vlakovém nádraží v jihošvédském Malmö v pondělí postřelila muže, který ohrožoval ostatní cestující. Policie podle agentury Reuters uvedla, že nikdo jiný nebyl zraněn a že na místo byli povoláni pyrotechnici kvůli podezřelému balíčku. Zda má dopolední incident teroristické pozadí, úřady zatím hodnotit nechtějí.

Muž vyhrožoval cestujícím, kteří zavolali policii. „Poslali jsme tam hlídku, ale situace se vyhrotila. Policisté proto na muže vystřelili,“ citoval list Kvällsposten policejní mluvčí Evelinu Olssonovou.

Fernando Valarino, který byl svědkem události, uvedl, že agresivního muže, kterého popsal jako třicetiletého holohlavého bělocha, považoval za psychicky nemocného. „Křičel a hrozil bombou,“ řekl.

K cestujícím muž hodil tašku, na což nikdo nereagoval, tak ji vzal a hodil ji k nim znovu. „Když přijela policie, křičel, že to myslí vážně a že má pistoli,“ dodal Valarino.

Podezřelý je v péči lékařů

Policisté muže postřelili do obou nohou a nyní je v nemocnici. Dosud ale nebyl ochoten policii vysvětlit své počínání, řekla Olssonová. „Stále si nejsme jistí, kdo to je,“ řekla mluvčí. „Nevíme, jestli měl bombu, ale pravděpodobně ne. Zřejmě nešlo o nic nebezpečného,“ sdělila mluvčí AP.

Policie oznámila, že nádraží uzavřela a evakuovala kvůli podezřelému objektu, přerušen byl rovněž provoz vlaků. Novináři krátce před polednem ohlásili hlasitou explozi, což označili za předpokládané řízené odpálení podezřelé tašky, kterou muž vyhrožoval.

Ačkoli je Švédsko obecně považováno za klidnou a bezpečnou zemi, v případě Malmö to neplatí. Město je totiž dlouhodobě nechvalně známé vysokou mírou kriminality. Případy střelby, žhářských útoků či vyřizování účtů za použití granátů zde nejsou výjimečné.