Noc za 800 tisíc korun. NASA pustí od roku 2020 na vesmírnou stanici turisty

NASA pustí od roku 2020 na vesmírnou stanici ISS turisty (zdroj: ČT24)

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil, že otevře Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) soukromým turistům a společnostem. Stane se tak od roku 2020. Ročně by se mělo jednat až o dvě krátké soukromé mise.

První turista by se do oběžné vesmírné laboratoře mohl vypravit již v roce 2020. Mise by mohla trvat až 30 dní a každý rok by se měly uskutečnit dvě, oznámila NASA. Každá cesta k ISS bude stát okolo 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) a za každou noc strávenou na vesmírné stanici si bude NASA účtovat 35 tisíc dolarů (necelých 800 tisíc korun).

„Otevíráme Mezinárodní vesmírnou stanici komerčním příležitostem,“ oznámil Jeff DeWit z NASA. Peníze získané od vesmírných turistů a soukromých společností by měly NASA pomoci s financováním vesmírné stanice. Zároveň by měly umožnit úřadu více se zaměřit na cíl administrativy prezidenta Donalda Trumpa, kterým je návrat amerických astronautů na Měsíc do roku 2024. 

Vesmírné turisty by měly na ISS vozit soukromé společnosti Boeing a SpaceX svými loděmi CST-100 Starliner, respektive Crew Dragon, uvedla NASA v prohlášení.  

ISS je v současné době jediná trvale obydlená vesmírná stanice, ve vesmíru je již více než dvacet let. Po podepsání smlouvy o zřízení ISS ve Washingtonu v lednu 1998 představiteli 14 zemí a agentur pro kosmické lety se stanice zrodila v listopadu 1998 vynesením ruského modulu Zarja (Úsvit) na oběžnou dráhu. Dosud bylo vyneseno k ISS na čtyřicet modulů.

Životnost vesmírné laboratoře byla původně do roku 2016, postupně však byla prodloužena nejprve do roku 2020 a naposledy do roku 2024. Od 2. listopadu 2000 na stanici trvale pobývá stálá posádka, která je dvou až šestičlenná a pravidelně se střídá po půlroce.

Stanice je umístěna na oběžné dráze ve výšce kolem 400 kilometrů, Zemi oběhne za necelých 93 minut rychlostí asi 7670 m/s (zhruba 27 600 km/h).

Vybraná data z historie ISS a několik zajímavostí
Zdroj: Wikipedia.org/National Geographic.com/nasa.gov

NASA v minulosti zakázala jakékoli komerční využití vesmírné laboratoře. Jak ale poznamenala BBC, americká vesmírná agentura ISS nevlastní, stanice byla vybudována společně s Ruskem, které v minulosti komerční využití ISS neodmítalo.

První turista tak vzlétl do vesmíru 28. dubna 2001. Americký podnikatel Dennis Tito letěl na palubě ruské lodě Sojuz a za týdenní pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici zaplatil 20 milionů dolarů (452 milionů korun).