Největší sériový vrah v Německu si odsedí doživotí za vraždu 85 pacientů. Dal jim léky, pak je oživoval

Události: Bývalý ošetřovatel Niels Högel dostal za vraždu 85 lidí doživotí (zdroj: ČT24)

Bývalý německý ošetřovatel Niels Högel byl za vraždu 85 lidí odsouzen na doživotí. Dvaačtyřicetiletý muž, který je označován za největšího sériového vraha v dějinách Německa, se k necelé polovině z vražd přiznal a pozůstalým se omluvil. Högel si už odpykává doživotí za dvě vraždy. Loni byl nově obžalován v případu 98 lidí, dohromady mu tak byla přičítána vina za sto vražd.

Soudce: Připadal jsem si jako účetní smrti

Zemský soud v Oldenburgu konstatoval mimořádnou závažnost viny pachatele, což znamená, že je téměř vyloučené jeho předčasné propuštění po obvyklém přezkoumání po 15 letech věznění, píše agentura DPA. „Vaše počínání nelze pochopit,“ řekl soudce Sebastian Bührmann obžalovanému.

Rozsah zločinu znázornil poukazem na právní systém ve Spojených státech, kde se na rozdíl od Německa sčítají tresty za jednotlivé činy. Za 85 vražd by tam Högel podle soudce dostal 1275 let žaláře. Högel zabíjel týden co týden, měsíc co měsíc a rok co rok a každý jednotlivý čin soud projednal, zdůraznil soudce. „Připadal jsem si jako účetní smrti,“ poznamenal Bührmann.

Podle obžaloby vraždil Högel na severoněmeckých klinikách. Nejprve v Oldenburgu, kde pracoval od června 1999 do října 2002. Dalších činů se dopustil v nemocnici v nedalekém Delmenhorstu, kde působil mezi prosincem 2002 a červencem 2005.

V Oldenburgu měl podle vyšetřovatelů na svědomí 36 životů, v Delmenhorstu dalších 64. Během procesu se ale podle státního zastupitelství ukázalo, že u tří vražd se vina ošetřovatele nedá prokázat.

Niels Högel
Zdroj: Reuters

„Každému jednomu z vás se chci upřímně omluvit za to, co jsem vám za ta léta způsobil,“ řekl Högel pozůstalým obětí. Během procesu si prý uvědomil, kolik nekonečného smutku svými hroznými činy způsobil. V každém okamžiku života ho teď prý doprovází stud a lítost.

„Ani my, ani pan Högel nepopíráme, že je v mnoha případech pachatelem. Přesto může být odsouzen jen za činy, které spáchal, a nikoliv za činy, které mohl spáchat,“ zdůraznila Högelova právnička. V závěrečné řeči hovořila o 55 vraždách a 14 pokusech o vraždu, za kterými její mandant stojí.

Soudní znalec předtím potvrdil, že obžalovaný je příčetný, i když vykazuje nápadné poruchy osobnosti. Ty ale podle něj nejsou tak výrazné jako u duševně nemocných osob. Högelovi však chybí stud, pocit viny, lítost a empatie, konstatoval znalec v oboru psychiatrie Henning Sass na konci dubna.

Na hraně smrti

Ošetřovatel pomocí léků ovlivňujících činnost srdce přiváděl pacienty do stavu vyžadujícího oživování, aby při jejich následné záchraně mohl prokazovat své schopnosti. Oživit se mu je ale často nepodařilo. Některé pacienty přitom oživoval během jedné noci i několikrát.

Na jeho činy se přes řadu indicií přišlo až v červnu 2005, kdy jedna ze zdravotních sester viděla, jak pacientovi podává lék, který vůbec neměl dostat. Ani tehdy ale vedení nemocnice neinformovalo okamžitě policii, a Högel tak před zatčením ve službě v dalších dnech zavraždil ještě jednoho pacienta.

Už v Oldenburgu přitom měli jeho kolegové k dispozici statistiku, z níž vyplývalo, že při jeho službách umírá nezvykle vysoký počet pacientů. Přes vážné podezření ale nemocnice neinformovala policii, a naopak ošetřovatele doporučila dalšímu zaměstnavateli.

Niels Högel přichází k soudu
Zdroj: DPA/Mohssen Assanimoghaddam/ČTK

Spolupracovníci o podezřelých úmrtích věděli

V Delmenhorstu byly podle všeho indicie ještě mnohem výraznější. Mezi březnem 2003 a červnem 2005 dramaticky stoupl počet pacientů umírajících na jednotce intenzivní péče: místo zhruba 200, kteří by za běžných okolností v takto dlouhém období zemřeli, jich o život přišlo 411.

Zároveň násobně stoupla spotřeba srdečního léku Gilurytmal. O tom, že úmrtí souvisí s Högelem, byli přesvědčeni i jeho spolupracovníci, kteří se spolu opakovaně bavili o tom, kolik asi za jeho službu zase zemřelo pacientů.

Högel se u soudu přiznal ke 43 vraždám, v pěti případech vinu popřel a na zbylé oběti si nepamatuje. Nevyloučil ale, že i v v těchto případech zabíjel. V minulosti za pokus o vraždu dostal několikaletý trest vězení. V roce 2015 pak byl mimo jiné za dvojici vražd odsouzen na doživotí.

Obětí mohlo být přes sto

Podle některých pozorovatelů je možné, že ošetřovatel zavraždil mnohem více než sto lidí. U řady obětí z Delmenhorstu ale už nebylo exhumací možné přezkoumat, proč přesně zemřely, protože je jejich příbuzní po smrti nechali zpopelnit. 

V České republice byl v únoru 2008 na doživotí za sérii vražd odsouzen bývalý zaměstnanec nemocnice v Havlíčkově Brodě Petr Zelenka. Ten podáním léku heparin připravil na oddělení ARO o život sedm pacientů a dalších deset se zavraždit pokusil.