Zeman v Lublani podpoří výstavbu kanálu Dunaj–Odra. Labská větev je nadále komplikovaná

Prezident Miloš Zeman odletěl do Slovinska podpořit vybudování kanálu mezi Dunajem a Odrou. V Lublani se zúčastní summitu takzvaného Trojmoří, přítomen bude také na podnikatelském fóru. Projekt Trojmoří sdružuje státy, které leží mezi Jadranem, Baltem a Černým mořem. Ve Slovinsku český prezident zůstane do čtvrtka.

Iniciativa tří moří vznikla v roce 2016. Jejím cílem je ve střední a východní Evropě zajistit politickou podporu významným přeshraničním projektům v energetice, dopravě nebo digitální komunikaci, a zlepšit tak dopravní spojení, posílit energetickou bezpečnost a hospodářsky posílit východní část Evropské unie.

Členy je dvanáct zemí střední a východní Evropy. Účast na letošním zasedání přislíbil také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker nebo ministr energetiky USA Rick Perry.

Stavbu kanálu navrhlo Česko a Polsko

Slovinský summit je čtvrtým setkáním členských zemí. Loni v Bukurešti Trojmoří přijalo seznam téměř stovky prioritních projektů, na které by se měl spolek zaměřit. Česká republika s Polskem mezi ně navrhla stavbu kanálu Dunaj–Odra–Labe, který Zeman dlouhodobě podporuje. Podle Pražského hradu česká delegace, ve které je i ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), projekt představí na podnikatelském fóru.

 Stavba by podle studie ministerstva dopravy stála přes 585 miliard korun, z toho labská větev více než 300 miliard korun. Komise ministerstva dopravy navrhla dále pokračovat v přípravách vodního kanálu jen mezi Dunajem a Odrou, protože labská větev se jeví jako riziková.

Podle zastánců projektu by koridor přinesl ekonomické možnosti, zároveň by pomohl skomírající lodní dopravě v Česku a umožnil lepší hospodaření s vodou. Ekologové naopak namítají, že koridor by zničil zbytky relativně přirozených ekosystémů střední Evropy a měl by výrazný dopad na krajinu a vodní režim v zemi.

Ovčáček: Prezident podporuje celý projekt

Prezident podle mluvčího Jiřího Ovčáčka podporuje výstavbu celého projektu. „Nyní je ale nutno se soustředit na etapu Dunaj–Odra,“ poznamenal mluvčí. Zeman podle něj bude chtít na summitu projednat kromě výstavby kanálu také vybudování dopravního spojení vedoucího z jihu na sever. V Lublani by se také mělo mluvit třeba o hospodaření s vodou, bezpečnostních otázkách nebo transatlantických vztazích.

Zemana do Slovinska doprovází dvacetičlenná podnikatelská delegace, kterou vede prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Zástupci českých firem se zúčastní hospodářského fóra, na kterém se budou projednávat především energetika, infrastruktura, digitalizace a inovace. Podle Miroslava Dira, mluvčího Hospodářské komory, se ho zúčastní asi 500 zástupců firem a vlád.

Českou podnikatelskou delegaci tvoří mimo jiné firmy působící v oblastech prodeje manipulační techniky, námořní přepravy nebo výroby nano čisticích prostředků, ale také advokátní kanceláře, překladatelé právních dokumentů nebo firmy zaměřené na vývoj pokladních a řídicích systémů v ropném a plynárenském průmyslu.

Kromě setkání s podnikateli má Zeman ve středu v plánu také účast na společné večeři státníků se slovinským prezidentem Borutem Pahorem.