V Budapešti našli těla dalších dvou obětí, pátrání po lidech z potopené lodi pokračuje

V Budapešti pokračuje vyprošťování těl z potopené výletní lodi. V úterý se podařilo najít další dva mrtvé, nadále se pohřešuje sedmnáct lidí. Úřady pátrají po dalších možných obětech po celé délce Dunaje jižně od Budapešti. Plavidlo, na kterém bylo přes třicet lidí, se potopilo minulý týden ve středu poté, co se srazilo s větší hotelovou lodí.

Jedno z těl objevili potápěči v úterý ráno v okně vraku lodi a odpoledne ho vytáhli na břeh. Ve vsi Kulcs, která leží asi šedesát kilometrů od místa nehody, bylo podle informací maďarské policie nalezeno tělo jihokorejského turisty.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že tělo vylovené už předtím z Dunaje u obce Harta asi 120 kilometrů jižně od Budapešti patří asi šedesátiletému Jihokorejci. Policie vedle toho sdělila, že identifikováno bylo i tělo ženy vyproštěné z vody v pondělí u budapešťského Markétina mostu.

Práce pod vodou je pro potápěče nadále velmi nebezpečná, řekl podle agentury MTI maďarský ministr vnitra Sándor Pintér. Vrak leží u Markétina mostu v hloubce kolem devíti metrů, přičemž proud je v místě stále velmi silný a viditelnost pod vodou prakticky nulová.

Záchranná operace bude pokračovat s cílem vyprostit tolik těl obětí, kolik jen bude možné, řekl ministr vnitra. „Nicméně nechceme mít další oběti,“ poznamenal a dodal, že konečným cílem je vyzdvižení vraku na hladinu.

Dostat ze dna loď o hmotnosti kolem padesáti tun je však schopen jediný lodní jeřáb o nosnosti 200 tun. Ten podle médií kvůli zvýšené hladině Dunaje zatím nemůže proplout pod budapešťskými mosty.

Na palubě bylo přes třicet jihokorejských turistů

Tragická nehoda se stala ve středu večer za deštivého počasí. Výletní plavidlo Mořská panna s 33 jihokorejskými turisty a dvoučlennou maďarskou posádkou během několika vteřin kleslo ke dnu po srážce s větší hotelovou lodí Viking Sigyn. Jejího ukrajinského kapitána soud poslal do vazby.

Podle maďarské policie bylo dosud nalezeno devět obětí, sedm turistů se zachránilo. Mezi 19 stále nezvěstnými osobami jsou i oba členové posádky.