Potápěčům se podařilo dostat z vraku lodi v Budapešti jedno tělo, pátrání stále komplikuje silný proud

Potápěči vytáhli jedno tělo z vraku lodi, která se minulý týden na Dunaji potopila po srážce s větším plavidlem. Totožnost oběti zatím nebyla zveřejněna, napsala agentura AP. Maďarská agentura MTI uvedla, že tělo již ráno objevili maďarští potápěči. Později ho vytáhli jejich jihokorejští kolegové. Nejméně devět lidí při neštěstí zahynulo a dalších 19 se stále pohřešuje. Na palubě výletní lodi byli jihokorejští turisté.

Jihokorejský tým chce vyzvednout těla předpokládaných obětí, které zůstaly v lodi, dokud je vrak na dně řeky. Maďaři navrhovali, že vzhledem ke složitému přístupu nejdřív loď vyzvednou. Jihokorejci se ale obávají, že při tom by mohlo hrozit poškození plavidla a tím i ztráta těl utonulých. Maďarská strana nakonec s plánem Jihokorejců souhlasila.

Ředitel maďarského protiteroristického centra TEK János Hajdu upřesnil, že proud řeky v místě dosahuje rychlosti čtyř metrů za sekundu. Navíc je ve vodě nulová viditelnost. Plovoucí jeřáb s nosností 200 tun schopný vyzvednout potopené plavidlo ze dna by měl podle něj připlout během několika dnů.

„Spolupracujeme s našimi jihokorejskými kolegy, jde o společnou operaci,“ řekl Hajdu na tiskové konferenci. Záchranné operace z nedalekého mostu sledovalo i několik příbuzných jihokorejských obětí, uvedla agentura AP.

Nález několika těl desítky kilometrů po proudu

List Magyar Nemzet na svém webu s odvoláním na několik nezávislých zdrojů napsal, že o víkendu bylo u městečka Ercsi, asi 15 kilometrů od Budapešti po proudu Dunaje, z řeky vytaženo několik těl. Vzhledem k tomu, že identifikace mrtvých zatím nebyla dokončena, není možné říci, zda jsou to cestující z potopené lodi.

Podobně je tomu u dalších dvou těl, která byla v pondělí z řeky vylovena. Jedno se podařilo vytáhnout u obce Harta asi 120 kilometrů jižně od maďarské metropole a druhé až u Moháče vzdáleného kolem dvou set kilometrů od místa tragédie. Muž objevený u Harty by podle informací médií mohl být Korejec ve věku přibližně padesáti let, o druhém mrtvém se nic bližšího zatím neví.

Tragická nehoda se stala minulý týden ve středu večer za deštivého počasí. Výletní plavidlo Mořská panna s 33 jihokorejskými turisty se potopilo po srážce s větší hotelovou lodí Viking Sigyn. Mezi nezvěstnými je 17 turistů a dvoučlenná maďarská posádka.

Maďarská policie už ve čtvrtek zadržela kapitána lodi Viking Sigyn kvůli podezření, že neštěstí zavinil. V sobotu na něj soud uvalil třicetidenní vazbu. Kapitán jakoukoli vinu odmítá a v pondělí dal najevo, že je ochoten zaplatit kauci, aby mohl být z vazby propuštěn.