Alžběta II. a Charles postupně přijali Trumpa. Slavnostní banket část politiků bojkotuje

Americký prezident Donald Trump přiletěl do Londýna, kde se setkal mimo jiné s královnou Alžbětou II. Večerní banket je zdrojem kontroverzí, protože část pozvaných vysoce postavených politiků na něj kvůli výhradám vůči Trumpovi nepřijde. Na programu čtyřdenní cesty má americký prezident  i válečné vzpomínkové slavnosti na obou stranách Lamanšského průlivu a první prezidentskou návštěvu Irska. Jednání s odstupující britskou premiérkou Theresou Mayovou má v plánu v úterý.

Prezidentský vrtulník přistál na trávníku zahrady Buckinghamského paláce, kde hosty přivítali princ Charles a jeho manželka Camilla. Z balkonu paláce příletu přihlíželi Trumpova dcera Ivanka s manželem Jaredem Kushnerem. Prezidentský pár se pak odebral k přijetí u královny, která podle agentury Reuters Donalda a Melanii Trumpovy přivítala s úsměvem.

V zahradě paláce nastoupila na počest prezidenta USA a jeho choti čestná stráž, královská garda vypálila u paláce a v londýnském Toweru salvu. Na programu je i prohlídka výtvarných děl z královských uměleckých sbírek, která se vztahují k americkým dějinám.

Odpoledne si Trump s manželkou v doprovodu prince Andrewa prohlédl Westminsterské opatství a položil tam věnec u hrobu neznámého vojína. Na čaj se prezidentský pár přesunul do paláce Clarence House, kde je očekával princ Charles s chotí Camillou.

Na slavnostní banket nedorazí Corbyn ani Bercow

Vrcholem prvního dne státní návštěvy je slavnostní banket v Buckinghamském paláci, kterého se kromě amerických hostů účastní také královská rodina a vrcholní britští politici. Výjimku tvoří americká manželka prince Harryho Meghan, která před měsícem porodila syna Archieho, a také někteří politici, kteří pozvání odmítli.

Patří mezi ně například předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn, který nepřijede na protest proti prezidentově „misogynní a rasistické rétorice“, či šéf liberálních demokratů Vince Cable, který podobně jako Corbyn prohlásil, že se „nehodlá bratříčkovat s mužem, který je známý misogyn a rasista“.

Corbyn v pondělí na Twitteru vyjádřil podporu úternímu plánovanému protestu proti návštěvě hlavy amerického státu. Jde podle něj o příležitost ukázat solidaritu s těmi, „na které (Trump) útočí v Americe, po celém světě a v naší zemi“.

„Je to prezident, u kterého jsme si zvykli, že je velmi kontroverzní, ale souhlasím, že je naprosto nevhodné, aby labouristé bojkotovali tuto důležitou návštěvu. Jde o prezidenta Spojených států. Slavíme vylodění v Normandii, kdy jsme měli milion amerických vojáků tady v Británii, kteří byli ochotni riskovat své životy za naši svobodu a demokracii. Toto by mělo být nad stranickou politikou,“ uvedl britský ministr zahraničí Jeremy Hunt.

Bez udání důvodu se banketu odmítl účastnit i předseda britské Dolní sněmovny, konzervativec John Bercow. Podle britských médií se rovněž očekává, že Bercow neumožní Trumpovi pronést projev v parlamentu, což je pocta, které se obvykle dostává všem hlavám státu, které přijedou na státní návštěvu Spojeného království.

S Mayovou bude Trump řešit i přístup k Huawei

Úterní program je věnován zejména jednání s premiérkou Mayovou, která je na odchodu z čela vlády poté, co se jí nepodařilo prosadit podmínky brexitu dojednané se zbytkem Evropské unie. S Trumpem se sejde už na pracovní snídani.

„Trump ještě před odletem vzkázal, že si dokáže představit, že by bývalý šéf diplomacie a bývalý starosta Londýna Boris Johnson byl ‚excelentním‘ premiérem, že je jeho přítelem a že se s ním v Londýně možná i setká,“ dodal zpravodaj ČT ve Velké Británii Bohumil Vostal.

Podle britských médií dojde i na ožehavé téma čínského telekomunikačního giganta Huawei. „Donald Trump pohrozí omezením sdílení zpráv tajných služeb s Británií, pokud by britská vláda umožnila Huawei zajistit část místní sítě 5G,“ napsal list Financial Times s odvoláním na nejmenované činitele britské a americké vlády. 

Trumpova třídenní cesta vyvrcholí účastí na oslavách 75. výročí „dne D“ v jihoanglickém Portsmouthu, odkud v červnu 1944 vyplula k Normandii značná část spojeneckých sil. Před přesunem do Francie na tamní připomínku zlomové události druhé světové války zavítá Trump nakrátko i do Irska, kde se sejde s premiérem Leem Varadkarem.

Kvůli protestům se Trump neprojede kočárem

Očekává se, že proti Trumpově návštěvě se bude v ulicích Londýna protestovat, největší demonstrace by se měla ovšem odehrát až v úterý. Kvůli obavám z rozsahu protestů ale například odpadla projížďka zlatým kočárem, kterým se při státní návštěvě v roce 2015 projel čínský prezident Si Ťin-pching. 

Současný americký prezident už Británii navštívil loni v červenci, šlo však pouze o krátkou pracovní cestu, a nikoli o státní návštěvu. Na tu Trumpa britská premiérka Theresa Mayová sice pozvala těsně po jeho nástupu do funkce v lednu 2017, avšak realizace se opakovaně odkládala.

„Toto je prezident, který má za sebou šokující minulost v otázce lidských práv. Jsou to děti oddělené od rodičů na jižní hranici USA, diskriminační zákazy cestování a konec přijímání uprchlíků Spojenými státy. Požadujeme od vlády Velké Británie, aby s ním o těchto záležitostech mluvila. Vyzýváme Theresu Mayovou, aby mu tlumočila naše obavy v této oblasti,“ podotkla ředitelka Amnesty International v Británii Kate Allenová.

Podle agentury Bloomberg bylo pozvání pro britskou veřejnost od počátku kontroverzní. V květnovém průzkumu agentury YouGov uvedlo 46 procent dotázaných, že s přijetím Trumpa souhlasí, zatímco 40 procent zastávalo opačný postoj.

Trumpova návštěva tak rozděluje britskou politiku i společnost. „Starosta Londýna, labourista Sadiq Khan, vzkázal, že Trump má rétoriku a slovník ‚jako fašisté z 20. století‘, že ‚napomáhá krajní pravici‘ a že ‚je globální hrozbou‘. Přidala se stínová labouristická ministryně zahraničí, která vyzývá obyvatele Londýna, aby vyšli v úterý masově do ulic a zaplnili Trafalgarské náměstí,“ doplnil zpravodaj ČT Vostal.

Trump v reakci na Twitteru napsal, že Khan je „unylý ztroskotanec“ a neřád, který v čele londýnské radnice odvedl „příšernou práci“. Americký prezident také před odletem pochválil lídra Strany pro brexit Nigela Farage.