Severovýchod USA vyřadí z provozu jaderné elektrárny. Odkoupit je chtějí soukromé firmy

Horizont ČT24: Soukromé firmy slibují výrazně rychlejší odstavení jaderných bloků (zdroj: ČT24)

Severovýchod USA plánuje do dvou let odstavit hned několik jaderných bloků. Důvodem je malá poptávka po elektrické energii a také její nízké velkoobchodní ceny, za něž částečně může laciný zemní plyn. Zájem o odkup odstavených elektráren projevily soukromé společnosti specializující se na uskladňování radioaktivního odpadu. Ty zároveň slibují, že reaktory vyřadí z provozu až sedmkrát rychleji než jejich dosavadní vlastníci. Rychlejší postup nicméně vyvolává mezi odborníky otázky, zda je metoda bezpečná a ekologicky šetrná.

Použité palivové soubory z reaktoru se běžně ukládají pod dostatečnou vrstvu vody. Zhruba po deseti letech se v kontejnerech převezou do meziskladu, kde jsou uloženy až do přepracování nebo do konečného uložení. Americké firmy ale tvrdí, že navrhly kontejner, do kterého se vyhořelé palivo může ze specializovaného bazénu přemístit už po třech letech.

Někteří odborníci se nicméně domnívají, že vyřazení reaktorů z provozu během několika málo let je méně výhodné než desetiletí trvající postup. Při něm jsou elektrárny uzavřeny, dokud se radioaktivní prvky pomalu nerozpadnou. Pochybují také o tom, že budou mít soukromé firmy dostatek zkušeností i finančních prostředků na to, aby vedly několik projektů najednou.

„Uzavřeli jsme několik pojištění pro případ, že bychom narazili na něco neočekávaného a mohli tak z pojistky hradit dekontaminaci a další aktivity,“ reagoval výkonný ředitel firmy NorthStar Solutions Scott State. Podle něho má společnost dostatek odborníků na to, aby ve stejný čas zvládla vést až šest projektů.

To se ale nelíbí ani aktivistům, kteří bojují proti jaderné energetice a problémům s uskladňováním odpadu, které s sebou přináší. „Tato zařízení dostala licenci, aniž by existoval dlouhodobý plán, co dál s jaderným odpadem. Pokaždé se řeklo, že se o to postará někdo jiný,“ popsal jeden z kritiků Paul Gunter. Poukázal navíc, že mnohým dalším zařízením už skončila životnost.

Kritici jaderné energie tak považují obnovitelné zdroje za tu správnou cestu, jíž by se energetika měla v budoucnosti ubírat. Jádro patrně vystřídají zejména větrné a plynové elektrárny. Hlavní odstavování jaderných bloků je v regionu naplánováno mezi roky 2019 a 2025. Do budoucna je ale předurčeno pro celý severovýchod Spojených států.