Cenu Karla Velikého za přínos Evropě získal generální tajemník OSN Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres obdržel v Cáchách prestižní evropskou Cenu Karla Velikého. Španělský král Felipe VI. v laudatiu ocenil mimo jiné dlouholeté angažmá portugalského politika pro ty nejslabší a jejich práva. Cena Karla Velikého je určena osobnostem, které se zvláště zasloužily o Evropu.

„António Guterres je člověk, v němž se spojuje hluboké etické a společenské přesvědčení s vědeckou inteligencí jeho akademické minulosti,“ prohlásil Felipe VI. na adresu sedmdesátiletého šéfa OSN. Guterrese, který byl v minulosti portugalským premiérem nebo Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky, ocenil dále jako velkého Evropana a světoobčana.

Zdůraznil také, že se Guterres, který byl několik let i předsedou Socialistické internacionály, celý svůj dospělý život angažoval za spravedlnost a solidaritu s potřebnými a že se vždy snažil hledat shodu mezi národy a státy Evropy. V neposlední řadě Felipe VI. připomněl význam, jaký oceněný přikládá multilateralismu, boji proti klimatickým změnám a pomoci běžencům.

Právě změny klimatu a migraci označil Guterres ve svém projevu spolu s digitalizací za největší výzvy dneška. „Sítě sociální ochrany a solidarita jsou nejefektivnějšími prostředky, jak čelit globálním výzvám, jako jsou změny klimatu, migrace a nové technologie,“ vyjádřil své přesvědčení. Zdůraznil také, že kvůli těmto výzvám i šířícímu se populismu ještě nikdy nebylo tak důležité jako dnes, aby byla Evropa jednotná.

Mezinárodní cena Karla Velikého se uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení a porozumění. Loni ji z rukou Angely Merkelové obdržel francouzský prezident Emmanuel Macron, kterého německá kancléřka ocenila mimo jiné za jasnou představu reforem Evropské unie i schopnost nadchnout pro ni lidi.

  • Cena Karla Velikého (Der Internationale Karlspreis zu Aachen) se uděluje od roku 1950 za mimořádné zásluhy o evropské sjednocení a porozumění. Je jednou z nejprestižnějších evropských cen.
  • Odkazuje na Karla I. Velikého (747 nebo 748 až 814), vládce franské říše a zakladatele pozdější Svaté říše římské, jenž v oblíbených Cáchách sídlil a který je ve městě pohřben. Do historie se zapsal jako první evropský sjednotitel, za což si vysloužil přízvisko otec Evropy. V říši se mu podařilo upevnit centrální moc, šířil křesťanskou víru – nejčastěji mečem, podporoval vzdělanost, jednotné písmo i latinu jako dorozumívací jazyk. Karel I. Veliký zavedl také jednu společnou měnu, která se ujala i za hranicemi ovládaného území.
  • Základy mezinárodní ceny položil v prosinci 1949 zakladatel čtenářského spolku „Corona Legentium Aquensis“ Kurt Pfeiffer, který navrhl udělovat nové ocenění mimo jiné za nejvýznamnější přínos k rozvoji porozumění v západní Evropě.
  • Mezi držitele Ceny Karla Velikého patří i Václav Havel, jemuž byla udělena v roce 1991. V minulosti ocenění získali například francouzský prezident Francois Mitterrand společně s německým kancléřem Helmutem Kohlem (1988), nizozemská královna Beatrix (1996), americký exprezident Bill Clinton (2000), německá kancléřka Angela Merkelová (2008), tehdejší předseda Evropského parlamentu Martin Schulz (2015) či francouzský prezident Emmanuel Macron (2018).
  • Prvním nositelem ceny se v roce 1950 stal zakladatel panevropské myšlenky Richard Coudenhove-Kalergi. Mezi oceněnými jsou i papežové, „mimořádnou“ Karlovu cenu obdržel v roce 2004 Jan Pavel II., současný papež František ji získal v roce 2016.
  • Zdroj: ČTK