Vylodění Spojenců v barvě. Unikátní dokument ukazuje porážku nacismu

Horizont ČT24: Unikátní barevné záběry z druhé světové (zdroj: ČT24)

Příští týden uplyne 75 let od vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Takzvaný Den D, kterým odstartovala operace Overlord, předznamenal osvobození západní Evropy od nadvlády nacistického Německa. Klíčové události tehdy zachytil filmový štáb, který postupoval společně s vojáky v přední linii. A před 25 lety z jejich záběrů vznikl celý dokument.

Na vylodění v Normandii se s vojáky připravoval i hollywoodský režisér George Stevens, jehož najal vrchní velitel spojeneckých vojsk v Evropě Dwight D. Eisenhower.

George Stevens před vyloděním v Normandii
Zdroj: ČT24

Právě díky Stevensovým záběrům zná většina světa podobu druhé světové války v Evropě. Pro vojenské žurnály a archivy dokumentoval postup spojeneckých jednotek. Měl s sebou ale i svou vlastní kameru, kterou si štáb předával a v barvě zachycoval něco na způsob osobního deníku.

Unikátními materiály se po letech probral Stevensův syn. „Když můj otec zemřel, zůstaly po něm tyhle filmy v komoře. Řekl jsem si, že z nich udělám dokument,“ vzpomíná George Stevens mladší.

Před 25 lety tak vznikl první barevný dokument o druhé světové válce nazvaný „Od Dne D po Berlín“. Je cenným svědectvím stejně jako vzpomínky vojáků, kteří se před 75 lety vylodili na francouzském pobřeží.

„Měli jsme strach. Pokud bychom se nebáli, něco by bylo špatně. Báli jsme se, byli jsme ještě děti,“ říká americký veterán Eugene Deibler. „Měli jsme víc než osmdesát procent ztrát během jedenácti dní boje. To se ale ve válce stává,“ dodává jeho kolega Steve Milnikoff.

„Nevyměnil bych tu zkušenost za milion dolarů. Ale ani za milion dolarů bych tím znova nechtěl projít,“ ujišťuje další z bývalých amerických vojáků Vincent Corsini.

Stevensův tým nafilmoval i místo, kde bylo spáleno tělo Adolfa Hitlera
Zdroj: ČT24

Z Normandie až do Berlína

Tým George Stevense s vojáky v dalších dnech a měsících postupoval dál po Evropě. Filmoval francouzský venkov zničený válkou, zajaté německé vojáky a vzdávající se celé jednotky. Na jaře 1945 štáb odvolali k nejtěžšímu úkolu – do koncentračního tábora v Dachau, kde kamera zachytila do té doby nepředstavitelné výjevy.

„Otec si uvědomil, že se věci změnily. Dosud pouze zachycovali různé události, tam ale najednou sbírali důkazy,“ dodává režisérův syn.

Dokument končí tam, kde všechno začalo. Ve zničeném Berlíně, na místě, kde spálili tělo Adolfa Hitlera. Američtí vojáci se začali postupně vracet domů. A s nimi i filmařský tým George Stevense s natočeným unikátním materiálem.