Asad bombarduje poslední povstaleckou baštu Idlib. Útoky cílí i na nemocnice, hoří pole a vesnice

Horizont ČT24: V syrském Idlíbu hrozí humanitární katastrofa (zdroj: ČT24)

Režim syrského prezidenta Bašára Asada sice oslavil výhru nad Islámským státem, dál však vede krvavý boj proti odpůrcům v povstaleckých regionech. Na severozápadě země kolem Idlibu nálety vládních sil na údajné pozice rebelů zabily v posledních dnech desítky civilistů včetně dětí. OSN varuje před humanitární katastrofou; v oblasti je stále kolem tří milionů lidí.

Syrská vláda s podporou Ruska a Íránu má kontrolu nad většinou území Sýrie. Severovýchod země však dál ovládají opoziční většinově kurdské Syrské demokratické síly s podporou Spojených států. Oblasti na severozápadě zase kontroluje sousední Turecko. K nim přiléhá region Idlib, který je pod vládou většinou islamistických skupin nepřátelských Asadovu režimu.

Přibližné rozložení sil v Sýrii
Zdroj: syria.liveuamap.com

Asad chce nyní rozdrtit poslední zbytky odporu kolem Idlibu, a to i přes to, že Ankara a Moskva uzavřely v září loňského roku dohodu o vytvoření demilitarizované zóny s cílem civilisty v této oblasti ochránit. Bombardování neustává ani během noci. „Lidé teď kromě hranice nemají kam jít. Ti na sever od Hamá a na jih od Idlibu nemají v této oblasti žádnou nemocnici,“ říká lékař Osama al-Ido.

Bombardování v provincii Idlíb
Zdroj: Reuters/White Helmets

Útok na džihádisty jako záminka ke krutosti

V oblasti Idlibu operuje skupina Haját Tahrír aš-Šám, kterou Damašek považuje za džihádistickou, což Asad používá jako záminku k nesmlouvavému postupu. Vládní útoky ničí nemocnice a další civilní místa. Satelitní snímky z regionu ukazují dokonce vypálená pole a celé zničené části vesnic a měst.

Spojené státy a Francie v oblasti zaznamenaly možné další použití chemických zbraní režimem. USA, které ze smrti civilistů viní střídavě vládní jednotky a Rusko, požadují zastavení bombardování. „Útoky, které neberou ohled na civilisty a veřejnou infrastrukturu jako školy, tržiště a nemocnice, jsou bezohledným stupňováním konfliktu. Je to nepřijatelné,“ sdělila v úterý mluvčí ministerstva Morgan Ortagusová.

OSN varuje před humanitární katastrofou. O situaci jedná i Rada bezpečnosti a Spojené národy i humanitární organizace vyzývají syrský režim k zastavení krveprolití. „Co uděláte, abyste ochránili civilisty v Idlibu? Je to poslední příklad zcela známé a předvídatelné situace, které šlo předejít a která se vyvíjí před našima očima,“ upozornila zástupkyně ředitele OSN pro humanitární pomoc Ursula Muellerová.

Osud obyvatel je teď v rukou postupujících Asadových vojsk. Tři miliony lidí zůstávají v provincii Idlib, další statisíce už musely prchnout ze svých domovů – často jen s tím, co před náletem stačily z příbytků narychlo zachránit.