Zmocněnec spolkové vlády vyzval Němce, aby na znamení solidarity nosili židovskou kippu

Zmocněnec německé vlády pro boj s antisemitismem Felix Klein vyzval všechny občany spolkové republiky, aby nadcházející sobotu nosili tradiční židovskou pokrývku hlavy zvanou kippa. Mají tak učinit jako výraz solidarity s Židy, kteří v Německu stále častěji čelí antisemitským útokům. Nová výzva jde zcela opačným směrem než Kleinovo nedávné prohlášení, v němž německé Židy před nošením kippy na veřejnosti varoval.

„Když budou politika a společnost proti antisemitismu postupovat společně, pak máme skutečnou šanci tento boj vyhrát,“ řekl Klein médiím skupiny Funke. Sobotu pro svou výzvu zvolil kvůli tomu, že se v Berlíně očekávají protiizraelské demonstrace, které se v minulosti zvrhly i v protižidovské výpady.

Protesty se uskuteční u příležitosti takzvaného dne Al-Kuds, kdy si část muslimů připomíná výzvu někdejšího íránského revolučního vůdce Rúholláha Chomejního k „osvobození“ Jeruzaléma.

Kleinovo doporučení jde úplně opačným směrem, než jeho varování z konce minulého týdne, které směřoval Židům. „Nemůžu Židům doporučit kdykoliv a kdekoliv v Německu nosit kippu. Musím to tak bohužel říct,“ uvedl s tím, že se společenské klima mění k horšímu.

Slova vládního zmocněnce vzbudila ve světě prudké reakce. Například izraelský prezident Reuven Rivlin vyjádřil nad Kleinovým původním doporučením šok a označil ho za „kapitulaci před antisemitismem“. Vládní komisař později vysvětloval, že své vyjádření myslel jako budíček a že samozřejmě není možné antisemitům ustupovat.

Vzestup počtu antisemitských trestných činů potvrdila policejní statistika politicky motivované kriminality za loňský rok. Jejich počet stoupnul z 1504 v roce 2017 na loňských 1799, což odpovídá nárůstu o 19,6 procenta. Za velkou většinou takovýchto činů stojí extrémní pravice (89,1 procenta).