Útočník v Japonsku napadl nožem skupinu školáků. Dívka a dospělý muž zraněním podlehli

Sedmapadesátiletý muž v úterý napadl nožem skupinku školáků v japonském městě Kawasaki. Zraněním podlehla jedna školačka a také přibližně čtyřicetiletý muž. Dalších šestnáct lidí je v péči lékařů, včetně více než deseti dětí. Útočník se pak vážně poranil nožem na krku a na místě zemřel, informovala japonská agentura Kjódó.

Incident se stal brzy ráno na autobusové zastávce jižně od Tokia, kde skupina převážně šesti a sedmiletých dětí z nedaleké základní školy Caritas čekala na autobus. Útočník měl podle svědků v každé ruce nůž a během útoku na děti křičel, že je zabije. Stanice BBC uvedla, že muž později nastoupil do přistaveného autobusu, kde pobodal další školáky. Jeho motiv zůstává nejasný.

Mrtvými jsou dvanáctiletá školačka a devětatřicetiletý muž, jenž na zastávce pravděpodobně čekal se svým dítětem. Oběma útočník zasadil smrtelné rány do krku. Ve vážném stavu jsou podle policie dvě školačky a jedna dospělá žena. Tragédie místní šokovala. Škola se nachází v tiché čtvrti, kde krvavý incident nemá precedens.

V Japonsku jsou masové útoky velmi vzácné

Japonsko má jeden z nejnižších stupňů kriminality ve vyspělém světě. Masové útoky jsou velmi vzácné, země ale zažila několik ojedinělých napadení nožem.

V roce 2016 například útočník ozbrojený nožem zavraždil 19 pacientů centra pro handicapované a dalších 26 lidí zranil. V roce 2001 pak došlo k tragédii na základní škole, kdy si muž prorazil cestu do budovy a ubodal osm dětí.

Americký prezident Donald Trump, který ukončil návštěvu Japonska, vyjádřil soustrast rodinám pozůstalých a oběti uctil modlitbou.