Bolton je válečný štváč, opřela se KLDR do Trumpova poradce. Raketové zkoušky hájí sebeobranou

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton je podle severokorejského ministerstva zahraničí válečný štváč. Jeho hodnocení, že Severní Korea nedávnými raketovými testy porušila rezoluce Rady bezpečnosti OSN, je podle KLDR nesprávné. Pchjongjang má za to, že zkušebními odpaly raket krátkého doletu uplatňoval své právo na sebeobranu.

Severní Korea rakety testovala 4. a 9. května, a přerušila tak období bez odpalů, které začalo na sklonku roku 2017. Bolton v sobotu prohlásil, že „není pochyb“ o tom, že tím Severní Korea porušila rezoluce RB OSN. Podle Reuters to bylo poprvé, co některý z vysokých amerických činitelů označil nové severokorejské raketové testy za porušení rezolucí OSN.

„Bolton má výhrady vůči běžným vojenským cvičením… Požadovat, abychom zakázali veškeré odpaly s balistickými technologiemi bez ohledu na dolet, je totéž jako žádat, abychom se vzdali práva na sebeobranu,“ uvedl v prohlášení nejmenovaný mluvčí severokorejské diplomacie.

„Nikdy jsme je neuznali a nikdy jsme nebyli vázáni takovými nezákonnými a podlými záležitostmi, které zcela popírají právo svrchované země na přežití a rozvoj,“ dodalo ministerstvo zahraničí v souvislosti s rezolucemi RB OSN. „Bolton by neměl být nazýván bezpečnostním poradcem… ale poradcem pro ničení bezpečnosti, který ničí mír a bezpečnost,“ citovala z prohlášení Severokorejců agentura AP. Komuniké zastihlo Boltona a šéfa Bílého domu Donalda Trumpa na státní návštěvě v Japonsku, kde se očekávají jednání s premiérem Šinzó Abem mimo jiné o situaci na Korejském poloostrově.

Americký prezident je v klidu

Trump v neděli řekl, že nedávné raketové testy KLDR jej neznepokojují. Prý nenarušují důvěru mezi ním a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, protože šlo o střely krátkého doletu. Japonská vláda ale podle Reuters sdílí Boltonův pohled.

Analytici uvádějí, že se KLDR nejnovějšími testy snaží vystupňovat tlak na Spojené státy po nezdaru únorového summitu Kima s Trumpem. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné. Bolton v sobotu uvedl, že sankce proti Pchjongjangu musí zůstat v platnosti.