Maďarsko: Orbánův Fidesz drtivě zvítězil, posbíral přes polovinu hlasů

Maďarský občanský svaz (Fidesz) premiéra Viktora Orbána bude i nadále dominantní maďarskou stranou v Evropském parlamentu. Konzervativně nacionalistické uskupení získalo přes 52 procent hlasů a opoziční strany nechalo daleko za sebou. Nejúspěšnější z nich je levicová Demokratická koalice, která má po sečtení takřka všech okrsků 16 procent hlasů.

Rétorika namířená proti imigraci i samotné Evropské unii vynesla Orbánovi podobný zisk jako před pěti lety. Podle agentury Reuters si však Fidesz polepší o jeden mandát a bude mu patřit 13 z 21 maďarských křesel. Otázkou je, zda bude Fidesz nadále náležet do řad evropských lidovců, jejichž frakce podle odhadů oslabí, či zda se přidá k jiné europarlamentní skupině.

Třetí místo v Maďarsku patří nové straně Momentum, která získala téměř deset procent hlasů. Výrazně oslabili socialisté i nacionalistický Jobbik, kteří jen mírně překročili šest procent.

Zájem voličů o evropské volby v Maďarsku podobně jako v dalších středoevropských zemích vzrostl. K urnám se jich dostavilo téměř 42 procent, což je nejvíce od vstupu země do EU. V roce 2014 přišlo k urnám necelých 28 procent oprávněných voličů.