MINUTU PO MINUTĚ: Volby do Evropského parlamentu napříč EU vrcholí. Výsledky budou v noci

V Evropské unii v neděli končí čtyřdenní volby do Evropského parlamentu. Své europoslance vybíraly miliony voličů z 21 zemí EU, kde se ještě nevolilo. Až večer po 23. hodině našeho času ale bude jasné, jak kontinentální hlasování dopadlo. Informace volebních komisí naznačují, že v mnoha zemích je volební účast vyšší než před pěti lety.

On-line přenos

Volby do Evropského parlamentu 2019

  • 22:27

    Pro tuto chvíli on-line přenos z povolebního dění končí. Děkujeme za pozornost.

  • 21:47

    "Ukazuje se, že ten standardní mainstream, ať středopravý či středolevý, se už vyčerpal. Když se podíváme na parlamentní volby v jednotlivých zemích, tam už se to stalo v minulých letech. Teď jen ta vlna doběhla na evropskou úroveň. Od roku 2014 se politická mapa Evropy hodně změnila," podotkl v Horizontu ČT24 politolog Martin Mejstřík z Mezinárodních teritoriálních studií FSV UK.

  • 20:23

    Populistické strany v eurovolbách posílily. Na demontáž Unie ale nemají dost hlasů. Více si můžete přečíst zde ZDE.

V neděli v šest hodin ráno našeho času se otevřely hlasovací místnosti v Řecku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Litvě a na Kypru. Celkem se během dne volilo v jednadvaceti zemích EU. Jako poslední se k volbám v devět hodin připojili Dánové, Portugalci a Španělé.

Ve zbylých sedmi členských státech – na Slovensku, v Lotyšsku, na Maltě,  v Británii, Irsku, Nizozemsku a v Česku – se hlasovalo v předchozích dnech a volby už skončily.  V Irsku se spolu s eurovolbami konalo v pátek i referendum. Irové v něm rozhodli o zrušení přísného zákona o rozvodech.

Jako první v neděli skončilo hlasování ve dvě hodiny odpoledne v Lucembursku a také v Belgii, kde ovšem tato hodina platila jen pro osobní hlasování, v případě elektronické volby bylo možné se rozhodnout do čtyř hodin odpoledne. Jako poslední v neděli skončí hlasování v Itálii. Teprve poté jednotlivé země zveřejní oficiální výsledky. 

Poslance Evropského parlamentu může vybírat okolo 400 milionů voličů, ne všichni se ale rozhodli tohoto práva využít. Například na Slovensku se podle odhadů zúčastnila eurovoleb pětina voličů, před pěti lety to ale bylo jen 13 procent, tehdy nejméně v celé EU. 

V Lotyšsku, které hlasovalo v sobotu, přišlo k volbám 33,51 procent voličů, v roce 2014 to bylo o tři procentní body více. Tradičně vysoká byla volební účast na Maltě, kde v sobotu podle volební komise hlasovalo 72,6 procenta voličů. Před pěti lety to bylo 78,8 procenta.

Vysoká účast se očekává také v Belgii, Bulharsku, Lucembursku, na Kypru a v Řecku, kde je hlasování povinné. Zákonná povinnost zúčastnit se eurovoleb v těchto zemích se vztahuje i na další občany EU, pokud se zde k volbám zaregistrují.

V Belgii se kromě EP volí i parlament, v Litvě prezident

Belgičané v neděli kromě zástupců v Evropském parlamentu vybírali také poslance v regionálních sněmech a v celostátním parlamentu. Španělé v neděli volili také zástupce do místní a regionální samosprávy. 

Litevci si zase kromě europoslanců zvolí také prezidenta či prezidentku. O nástupnictví po oblíbené Dalii Grybauskaitéové, která mezi lídry Evropské unie patří k nejrazantnějším kritikům Ruska a která východního souseda označila za „teroristický stát“, ve druhém kole prezidentských voleb zápolí uznávaný ekonom Gitanas Nauséda a exministryně financí Ingrid Šimonytéová.

Volby v Litvě
Zdroj: Mindaugas Kulbis/AP/ČTK

Češi už mají odvoleno

Češi hlasovali jako jediní v Unii dva dny – v pátek a v sobotu. Volební místnosti se uzavřely v sobotu ve dvě hodiny odpoledne.  O 21 poslaneckých mandátů usilovalo 841 kandidátů.  Výsledky voleb v Česku jsou už sečteny, údaje od poslední volební komise statistici převzali v sobotu ve 20:14. Český statistický úřad ale zveřejní výsledky za celé Česko až v neděli ve 23:15.