Jak bude Mayovou hodnotit historie, to záleží na úspěšnosti jejího nástupce, tvrdí politolog Hnízdo

Hnízdo: Jak bude hodnotit Mayovou historie, záleží, jak dopadne její nástupce (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová se rozhodla rezignovat na svou funkci v čele strany a později i na post předsedkyně vlády. Nahradit by ji mohl někdejší ministr zahraničí Boris Johnson. Podle politologa z Metropolitní univerzity Praha Bořivoje Hnízda ale hrozí, že Johnson se bude potýkat v čele konzervativců se stejným problémem, jako labouristický protějšek Jeremy Corbyn. Ten je podle Hnízda sice oblíbený mezi členy strany, v britském parlamentu ale ne, a to ani mezi svými straníky. Hnízdo to řekl v pořadu Interview ČT24.

Theresa Mayová opouští křeslo v čele britské vlády jako premiérka brexitu, která v brexit nejspíš nevěřila. A nestihla se kvůli jednání s Evropskou unií i britskými poslanci věnovat ničemu jinému. Podle politologa Hnízda to odcházející premiérku Mayovou mrzí. „Slíbila, že jakmile se prosadí brexitová dohoda, odstoupí. Brexit stále není připravený a ona odchází. Ale možná její slzy, když oznamovala rezignaci, odkazovaly k tomu, že se nestihla věnovat ničemu jinému,“ myslí si Hnízdo. 

Podle něj bylo chybou, že Mayová rozhodla před dvěma lety o předčasných volbách. To, že v nich ztratila většinu a v parlamentu se musela nově spoléhat na unionisty, nebyla podle něj náhoda. „Britové neradi chodí k předčasným volbám bez důvodu. Po volbách musela Mayová změnit taktiku a rozhodla se pro měkký brexit,“ připomněl Hnízdo. 

Mayová podle něj byla osamocená. Zatímco jiní britští premiéři oznamovali odchod z úřadu obklopeni rodinou, Mayová předstoupila před novináře sama. „Někteří říkají, že je Mayová tvrdohlavá, jiní, že je tajuplná. Vyčítají jí, že z Downing Street udělala bunkr, kam nešlo proniknout, že jí nerozuměli ani členové jejího kabinetu,“ tvrdí Hnízdo.

Projev britské premiérky Mayové, během nějž oznámila svou rezignaci (zdroj: ČT24)

Boris Johnson, Corbyn konzervativců?

Nástupce Mayové bude podle Hnízda přesvědčený zastánce britského odchodu z Evropské unie. Končící premiérka o tom přesvědčena nebyla. „Neustále říkala, že uznává demokratické rozhodnutí a bude brexit prosazovat. Ale jak šel čas, většina zastánců odchodu z Evropské unie jí to přestávala věřit. Ať ji nahradí kdokoliv, bude to zastánce brexitu,“ věří Hnízdo. Nezbytnou vlastností nového premiéra má být také kreativita v jednání s EU.

V Downing Street by mohl Mayovou nahradit někdejší ministr zahraničí Boris Johnson. „Ten by ale mohl skončit jako Jeremy Corbyn u labouristů. Johnsona sice podporuje přes 40 procent členů základny strany, není ale oblíbený mezi konzervativci v parlamentu. Stejně jako Corbyn,“ upozornil Hnízdo. Podle něj by pro část konzervativců byl přijatelnější bývalý ministr pro brexit Dominic Raab.

K brexitu by mělo dojít 31. října, podle Hnízda tedy nemá příští premiér mnoho času nazbyt. Evropská unie navíc nemusí být ochotná nabídnout nové hlavě britské vlády podmínky, které by se výrazně lišily od těch, s nimiž přesvědčovala parlament Mayová. 

Právě na úspěchu jejího nástupce přitom závisí, jak se bude na druhou britskou premiérku v dějinách vzpomínat. Pokud se Britové rozhodnou opustit EU bez dohody, hrozí podle Hnízda politický chaos.

„Pokud její nástupce prosadí brexit s dohodou, bude Mayová hodnocena špatně. Ale jestliže její nástupce také Británii z Unie nevyvede, bude se říkat, že se Mayová snažila najít kompromis, neustále o tom mluvila a nebyla vyslyšena,“ odhaduje Hnízdo.