Bratislava v českém obležení. Na hokej přijely tisíce fanoušků, pomáhají jim i čeští policisté

Události: Čeští hokejoví fanoušci v Bratislavě (zdroj: ČT24)

Večerní zápas s Německem rozhodne o tom, zda si česká hokejová reprezentace zahraje na mistrovství světa na Slovensku o medaile. Do Bratislavy proto vyrazily tisíce českých fanoušků. Ti, na které už nezbyli vstupenky, budou utkání sledovat v místní fanzóně. Drtivá většina z nich ale nepochybuje, že čtvrteční večer ve slovenské metropoli bude mít vítěznou tečku.

Železniční dopravci posilovali kvůli čtvrtfinálovému zápasu většinu spojů mířících do Bratislavy. Ne všichni lidé mířící kvůli hokeji na Slovensko ale byli fanoušci. Posílit své kolegy dorazili čeští policisté, kteří v Bratislavě nastupují ke společným hlídkám se slovenskými strážci zákona.

Jako koordinátor antikonfliktního týmu české policie zde působí Martin Koryčanský. Spíš než kriminalitu ale řeší nesnáze fanoušků, od zdravotních obtíží až po ztrátu osobních věcí. Jako příklad jmenuje případ, kdy si Čech a Švéd vyměnili ve fanzóně bundy a s nimi i doklady. „Poté bylo prioritním úkolem členů antikonfliktního týmu, aby v ten večer našli švédského fanouška a došlo k výměně dokladů,“ říká.

„Když je tam český policista, má to určitou váhu a fanoušek zareaguje úplně jinak, než kdyby to byla slovenská policie,“ vysvětluje nasazení Čechů mluvčí slovenské policie Michal Slivka.

Manželé Dvořákovi se účastní už jednadvacátého šampionátu. Letos poprvé jako dobrovolníci
Zdroj: ČT24

Na dovolenu? Raději na hokej

Manžele Dvořákovy přivedla do Bratislavy vášeň pro hokej – je to už jejich jednadvacáté mistrovství. „Šetříme během celého roku. Skončí jedno mistrovství a my se už připravujeme na další,“ říká Hana Dvořáková. „IIHF nám určuje dovolenou v květnu,“ usmívá se její manžel Drahoslav ohledně tradičně květnového konání hokejového šampionátu.

Letošní mistrovství je pro ně přece jen v něčem nové. Aby nemuseli řešit nákup vstupenek, rozhodli se vypomáhat jako dobrovolníci. Dostali místo v prádelně, kde perou hokejové dresy.

  • Hokejový šampionát je pro Čechy bezesporu největší letošní sportovní událostí. U velkých sázkových kanceláří zatím prosázeli víc než miliardu korun. Dosud nejvyšší vyplacená výhra padla hned první den šampionátu. Hráč, který vsadil 50 tisíc na vítězství Česka nad Švédskem a Slovenska nad USA, si odnesl přes 1,5 milionu korun. Zatím nejvíc peněz, 481 tisíc korun, dal sázkař na zápas Švýcarska s Lotyšskem. Tip mu vyšel a získal přes 685 tisíc. Ve čtvrtfinále proti Německu věří čeští sázkaři v drtivé většině české reprezentaci. Kurz na výhru Česka je 1,35 ku 1.

Sehnat lístky na víkendové zápasy je téměř nemožné

Už teď je jisté, že letošní šampionát bude mít vyšší návštěvnost než ten, který se na Slovensku konal před osmi lety. Tenkrát přišlo na stadiony celkem 406 tisíc lidí. Letos se jen na zápasy v základní skupině prodalo 405 tisíc vstupenek.

Medvěd Macejko
Zdroj: ČT24

Dostat se na víkendové zápasy bude spíš otázka štěstí. Do prodeje totiž půjdou poslední desítky kusů. „Podle toho, kdo bude ve finále nebo v semifinále hrát, tak nám nějaké federace nebo Mezinárodní hokejová federace ještě uvolní vstupenky, které budeme moct poskytnout fanouškům,“ potvrzuje mluvčí šampionátu Michaela Grendelová.

Dosavadní průběh turnaje si organizátoři pochvalují. Úspěch má i oficiální maskot, medvěd Macejko. Jeho plyšová podoba ze stánků zmizela během prvního týdne a prodejci museli zásoby doplňovat.