Na Slovensku začal soud s exministrem Ruskem. Je podezřelý z přípravy vraždy

Slovenský soud ve čtvrtek zahájil líčení s exministrem hospodářství a bývalým ředitelem soukromé televize Markíza Pavolem Ruskem a se třemi dalšími osobami obžalovanými v případu objednání vraždy, ke které nakonec nedošlo. Jeden z obžalovaných Mikuláš Černák, který si odpykává doživotí za jiné vraždy, tvrdí, že Rusko si u něj v roce 1997 objednal vraždu své společnice z Markízy.

Podle dostupných informací jde na Slovensku o první případ, kdy někdejší člen vlády stanul před soudem pro podezření z přípravy vraždy. Ruskovi v případě prokázání viny hrozí doživotí.

Rusko je podezřelý, že si v podsvětí s příslibem odměny ve výši 20 milionů tehdejších slovenských korun objednal smrt své tehdejší společnice Sylvie Volzové s cílem získat její podíl v Markíze a že za vraždu složil zálohu.

Černák podle slovenského deníku SME u soudu popsal, jak podle něho k událostem došlo. Tvrdí, že ho Rusko oslovil na přelomu října a listopadu 1997 s tím, aby spolu s dalšími zajistil únos Volzové a přepsání jejích obchodních podílů. Následně ji měli zabít. Prvotní setkání podle výpovědi Černáka netrvalo ani hodinu. Muži měli následně začít Volzovou sledovat a domluvili notáře, který přechod jejích podílů zajistí.

„Najednou se rozhodl dostat na svobodu a říká to, co jiní chtějí, aby řekl,“ uvedl před zahájením líčení Rusko ke svědectví Černáka, který i v případě prokázání viny v projednávaném případu nemůže s ohledem na dřívější odsouzení k doživotí dostat přísnější trest. Policie se původně začala případem zabývat právě kvůli doznání Černáka. 

Proces ve čtvrtek začal za přísných bezpečnostních opatření v bratislavské věznici. Kromě Ruska si zbylá trojice obžalovaných odpykává tresty za závažné trestné činy; vedle Černáka byl na doživotí odsouzen i další obžalovaný Róbert Lališ, jenž vinu v této kauze podle médií také popírá. 

Rusko skončil na ministerstvu kvůli aféře se směnkami

Rusko zastával v letech 2003 až 2005 post ministra hospodářství. Z funkce byl odvolán po aféře se směnkami, jejichž prostřednictvím si již jako ministr půjčil 100 milionů slovenských korun. Z politiky se Rusko stáhnul a rovněž prodal svůj podíl v televizi Markíza, která stejně jako česká televize Nova patří do mediální skupiny CME.

Loni byl Rusko spolu s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem obviněn z padělání směnek za desítky milionů eur, jejichž proplacení od Ruska i od Markízy požadovala jedna z Kočnerových firem. Kočnera zase policie letos v březnu obvinila z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i Kuciakova přítelkyně.