Polovina Američanů čeká, že dojde k válce s Íránem, ukázal průzkum

Polovina Američanů se domnívá, že Spojené státy budou během několika příštích let ve válce s Íránem. Vyplynulo to z průzkumu veřejného mínění, o němž informovala agentura Reuters. I když ale pocit ohrožení podle průzkumu vzrůstá, jen málo dotázaných se vyslovilo pro preventivní vojenský úder.

Pokud by Írán zaútočil proti USA jako první, čtyři z pěti Američanů by podpořili masivní nebo aspoň částečnou vojenskou odpověď. Válku s Íránem v příštích letech očekává 51 procent dotázaných, což je o osm procentních bodů víc než při obdobném průzkumu loni v červnu.

Devětačtyřicet procent účastníků průzkumu nesouhlasí se způsobem, jakým americký prezident Donald Trump řídí politiku vůči Íránu. Jeho postup naopak schvaluje 39 procent dotázaných. Ohrožením není pro Američany jen Írán, ukázal průzkum. Pro 58 procent dotázaných představuje hrozbu Severní Korea, pro 51 procent Rusko.

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy se v minulých týdnech vyostřilo. Začátkem měsíce Spojené státy kvůli neupřesněné íránské hrozbě poslaly jako varování do oblasti Blízkého východu letadlovou loď USS Abraham Lincoln s doprovodnými plavidly a také bombardéry B-52.

Teherán pak 8. května oznámil, že hodlá přestat plnit část závazků, jež obsahuje jaderná dohoda. Od té USA loni odstoupily a obnovily proti Íránu sankce.

Koncem minulého týdne uspořádaly Spojené státy v Arabském moři vojenské cvičení, do kterého byla zapojena úderná skupina s letadlovou lodí. Prezident Trump pohrozil Íránu zničením v případě, že se Teherán rozhodne bojovat.

Bývalý americký ministr obrany James Mattis k současné americko-íránské krizi řekl, že Spojené státy byl měly víc hovořit a méně se angažovat vojensky. Podle listu The National také doporučil Íránu, aby změnil své chování. Jednostranné akce ale podle něj nejsou tou správnou cestou pro řešení problému. Bývalý ministr doporučil armádě, aby hrála o čas a dopřála prostor diplomatům.