„Ať rozhodne lid.“ Maduro navrhl předčasné volby do parlamentu, který ovládá opozice

Maduro je pro vypsání parlamentních voleb ve Venezuele (zdroj: ČT24)

Úřadující venezuelský prezident Nicolás Maduro navrhl předčasné volby do Národního shromáždění, které ovládá opozice. Datum zatím nesdělil, původně se volby měly konat v roce 2020. Maduro tvrdí, že chce zákonodárný sbor „legitimizovat“, podle kritiků se ale snaží připravit opozici o hlavní oporu. Madurem vytvořené konkurenční Ústavodárné shromáždění si mezitím prodloužilo mandát do konce příštího roku.

Volby do Národního shromáždění v roce 2015 vyhrála opozice, Madurova vláda ale jeho legitimitu neuznává a v roce 2017 ustavila de facto nový parlament – Ústavodárné shromáždění. Příští řádné volby do Národního shromáždění by se měly konat v závěru příštího roku.

„Voličsky se posilníme. Budeme mít volby a tím legitimizujeme tuto instituci, tak jak posledních pět let nebyla. Volby do Národního shromáždění ukážou, koho podporuje lid, kdo bude mít víc hlasů a kdo vyhraje. Přijímáme tuto výzvu,“ uvedl Maduro.

Rozdělený svět

V čele opozicí ovládaného Národního shromáždění nyní stojí Juan Guaidó, kterého za prozatímního prezidenta Venezuely uznaly v důsledku sporných prezidentských voleb z loňského roku desítky zemí světa včetně USA a Česka.

Madura naopak podporují Rusko, Kuba či Čína. Na své straně má socialistický prezident zatím také venezuelskou armádu.

Maduro si před dvěma lety vytvořil vlastní zákonodárný sbor – Ústavodárné shromáždění. Předseda Diosdado Cabello nyní podepsal dekret, jímž shromáždění prodloužilo svůj mandát do 31. prosince 2020. Původním smyslem tohoto shromáždění bylo do srpna letošního roku vypracovat novou ústavu. Žádný návrh sbor ale zatím nepředložil.

Guaidó marně volá po uspořádání předčasných prezidentských voleb. Americký prezident Donald Trump nevylučuje ani vojenskou akci, raději by ale situaci řešil mírovými prostředky. Spojené státy zatím na Venezuelu tlačí prostřednictvím sankcí, ekonomika země ale má i beztak vážné potíže.

V poslední době se projevuje například nedostatek pohonných hmot, přestože Venezuela sama ropu ve velkém těží i vyváží.

Kvůli sankcím končí velvyslanec Venezuely v Itálii

Venezuelský velvyslanec v Itálii Isaías Rodríguez se vzdal úřadu, informoval list La Repubblica. Diplomat tvrdí, že zachovává věrnost Madurovi, ale zejména z finančních důvodů už nemůže dál jako velvyslanec působit.

Italské banky respektují americké sankce uvržené na Venezuelu. „Chystám se prodat auto, které jsem pořídil po příchodu na ambasádu. Jak víte, nemám bankovní účet, protože ‚gringos‘ (Američané) mě zahrnuli do sankcí a italská banka mi zavřela dveře,“ vysvětluje v dopise Madurovi Rodríguez.