Maďarsko je obráncem evropské kultury, uvedl Zeman po jednání s Áderem

Tisková konference prezidentů Česka a Maďarska (zdroj: ČT24)

Český prezident Miloš Zeman se v Budapešti ve středu sešel se svým maďarským protějškem Jánosem Áderem. Hovořili například o spolupráci obou zemí v oblasti automobilové výroby, ale také o nelegální migraci a boji proti terorismu. Zeman Maďarsko označil za „obránce evropské kultury“ a migrační vlnu minulých let přirovnal k historické invazi osmanské říše do jihovýchodní a střední Evropy.

Prezidenta Zemana a jeho manželku Ivanu na Svatojiřském náměstí mezi prezidentským Sándorovým palácem a Budínským hradem přijal maďarský prezident János Áder s manželkou Anitou Herczeghovou s vojenskými poctami. Vůz hlavy českého státu před palác doprovodili čtyři husaři na koních. Po ceremoniálu začalo jednání prezidentů, k nimž se následně připojili i členové jejich delegací.

Prezidenti po společném jednání uvedli, že mluvili například o spolupráci v oblasti autoprůmyslu. Áder připomněl, že Česká republika má ve výrobě automobilů delší tradici než Maďarsko. Uvedl také, že se stala šestým nejvýznamnějším obchodním partnerem Maďarska a Češi jsou důležití i pro maďarský cestovní ruch. Loni jich do země přijelo téměř 300 tisíc.

Maďarsko je podle Zemana obráncem evropské kultury

Dotkli se také témat boje proti ilegální migraci a terorismu či prohlubování spolupráce v rámci takzvané visegrádské čtyřky. Jejími členy jsou kromě Česka a Maďarska také Slovensko a Polsko. 

Zeman ve svém projevu po konci jednání označil Maďarsko za „obránce evropské kultury“ v migrační krizi a migrační vlnu posledních let přirovnal k „invazi“ osmanské říše do jihovýchodní a střední Evropy, kterou podle něj zastavila až bitva u Vídně. Zopakoval, že Maďarsko považuje za „čestného souseda“, a skutečnost, že český prezident zemi navštívil naposledy před sedmi lety, označil za chybu, kterou nyní napravil.

Na státní návštěvě Maďarska byl naposledy v prosinci 2012 prezident Václav Klaus. Zeman je od března 2013, kdy se ujal funkce prezidenta, v Maďarsku na dvoustranném jednání poprvé, byl tam však v minulých letech jako hlava státu třikrát u příležitosti mnohostranných akcí.

Zeman s Áderem hovořili také o nutnosti reformovat Evropskou unii. Podle českého prezidenta by si například Evropská komise „neměla hrát“ na evropskou vládu a měla by být jen „obslužným aparátem“. O užití zdrojů z rozpočtu EU by podle něj měly rozhodovat národní státy a v oblasti migrace by se podle Zemana měla posílit ochrana vnějších hranic.

Podle maďarského prezidenta se hlavy států shodly také na tom, že používání jaderné energie je z hlediska energetické bezpečnosti obou států nezbytné. Český prezident navštíví ve čtvrtek v rámci své návštěvy jadernou elektrárnu Paks jižně od Budapešti.

Události: Zeman se v Budapešti sešel s Áderem a Orbánem (zdroj: ČT24)

V 15 hodin se pak Zeman sešel s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem a později také s předsedou parlamentu Lászlóem Kövérem, který je členem premiérovy strany Fidesz.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru schůzku s Orbánem označil za „setkání statečných státníků“. Odkázal zároveň na vyjádření prezidenta USA Donalda Trumpa, který při pondělním setkání v Bílém domě Orbána ocenil za to, že odvádí „skvělou práci“ v mnoha směrech, „respektovanou v celé Evropě“. Mimo jiné Trump vyzdvihl maďarský postup při řešení nelegální migrace.

Orbánův mluvčí Bertalan Havasi agentuře MTI řekl, že maďarský premiér s českým prezidentem jednal o prohloubení spolupráce v rámci visegrádské čtyřky a v hospodářství především v jaderné energetice a cestovním ruchu. Mezivládní spolupráci Maďarska s Českem Orbán podle mluvčího označil za vynikající ve všech oblastech.

První den Zeman věnoval podnikatelům

Zeman se v úterý, kdy do Budapešti dorazil, setkal s českými a maďarskými podnikateli. Při této příležitosti se označil za lobbistu za jakoukoli českou firmu, která chce proniknout do zahraničí. Hlavu státu na návštěvu Maďarska doprovodily tři desítky zástupců českých společností, především z oblasti energetiky či strojírenství.

Zeman po loňských prezidentských volbách řekl, že by chtěl během svého druhého mandátu navštívit všechny sousední státy a „čestného souseda“ Maďarsko. V Bratislavě, Varšavě a Berlíně byl již loni, do Vídně zavítal letos v dubnu. Návštěva Budapešti, kam přiletěl v úterý odpoledne, tak byla poslední na tomto seznamu.