Madurova vláda se tajně sešla v Norsku s opozicí. Na jednání dorazil i ministr informací

Zástupci venezuelské opozice a tamního autoritářského režimu prezidenta Nicoláse Madura vedou tajná jednání v norském Oslu. Informoval o tom ve středu argentinský server Infobae s odvoláním na zdroje v Caracasu. Podle venezuelské televize Globovisión a španělského serveru Alnavío se jednání účastnil i venezuelský ministr informací Jorge Rodríguez.

Kromě Rodrígueze venezuelský režim na jednáních v Oslu zastupoval guvernér státu Miranda Héctor Rodríguez, za opozici se účastnili Fernando Martínez Mottola, který býval před více než 20 lety ministrem, a bývalý poslanec Gerardo Blyde. S jednáním podle serveru Infobae souhlasil mimo jiné Leopoldo López, lídr strany Vůle lidu, v jejímž vedení je i šéf parlamentu Juan Guaidó, uznaný už téměř 60 zeměmi prozatímním prezidentem.

Norsko jako zprostředkovatel fungovalo i v rozhovorech kolumbijské vlády s levicovou gerilou FARC, které vedly v roce 2016 k uzavření dohody, jež ukončila půlstoletý ozbrojený konflikt. To může podle serveru Infobae vzbuzovat optimismus. Podle serveru Alnavío zprostředkovali jednání venezuelských znesvářených stran čtyři norští politici, jejich jména server neuvedl.

Policie umožnila poslancům vstup do parlamentu

V Caracasu ve středu začalo také odložené zasedání parlamentu, nad nímž má kontrolu opozice. V úterý se nekonalo, protože policie nevpustila poslance do budovy. Ve středu pak bezpečnostní síly budovu pro zákonodárce otevřely, bránily však v přístupu dovnitř novinářům, napsal deník El Nacional.  

„Národní shromáždění je jedinou legitimní mocí v této zemi,“ řekl televizi TV Venezuela před zahájením středečního zasedání poslanec Marco Bozo Tamayo. Připomněl, že v úterý režim prezidenta Nicoláse Madura zbavil imunity další čtyři poslance. Udělal to prostřednictvím nejvyššího soudu a takzvaného Ústavodárného shromáždění, což je zákonodárný sbor vytvořený Madurovou vládou v roce 2017.

Sbor vznikl poté, co od roku 2016 získala poprvé po 17 letech většinu ve venezuelském parlamentu opozice. Celkem v posledních dvou týdnech režim zbavil imunity téměř dvě desítky opozičních poslanců, prokuratura je viní mimo jiné z vlastizrady a povstání proti vládě.

Guaidó: Režim opozici nezastraší

Opoziční politici označují rozhodnutí soudu za plnění „nelegitimního příkazu diktátora“ Madura. Sám Juan Guaidó, který se už několik měsíců snaží Madurův režim sesadit, opakuje, že podobné kroky opozici nezastraší. „Snaží se vzít legislativní moc jako rukojmí, zatímco diktátor se opevňuje v paláci, v němž by neměl být, a podezírá všechny ve svém okolí. Dnes znovu ukázal svůj strach z legitimity Národního shromáždění,“ reagoval Guaidó na Twitteru.

Nicolás Maduro s vojáky
Zdroj: Reuters

Maduro se dlouhodobě pokouší parlament paralyzovat. Komando také minulou středu zadrželo místopředsedu parlamentu Édgara Zambrana, o jehož osudu nemají blízcí žádné zprávy.

AI hovoří o systematických represích

Organizace Amnesty International (AI) prohlašuje, že by svět měl potrestat zločiny proti lidskosti, které režim podle ní páchá. „Už léta upozorňujeme, že se ve Venezuele systematicky uplatňují represe vůči lidem, kteří kritizují vládu či se zapojují do protestů. Vláda Nicoláse Madura musí být postavena před spravedlnost v rámci mezinárodního soudního systému,“ konstatovala ředitelka AI pro oblast Ameriky Erika Guevaraová.

Zároveň vyzvala všechny země, aby vyjádřily obětem těchto zločinů podporu a přispěly k potrestání zločinců. „Tváří v tvář vážnému porušování lidských práv, nedostatku jídla a léků, jakož i násilí, které se ve Venezuele stalo veřejnou hrozbou, prahnou lidé po spravedlnosti. Případné zločiny proti lidskosti nesmějí zůstat bez potrestání,“ dodala Guevaraová.

Guaidó, který má podporu více než padesáti států, se snaží sesadit Madura a dovést zbídačenou Venezuelu k předčasným volbám. Socialista Maduro, který si zatím udržuje klíčovou podporu armády a stojí za ním i Moskva, však hovoří o pokusech o puč řízených ze zahraničí a hrozí opozičním představitelům potrestáním.