Soukromé firmy pomáhají zlepšit situaci v uprchlických táborech a dávají lidem šanci na uplatnění

Horizont ČT24: Pomoc soukromých firem uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Ozbrojené konflikty vyhnaly z domovů víc než 70 milionů lidí. Z krizových podmínek jim pomáhají jak neziskové organizace, tak soukromé iniciativy. Skrze školení nabízejí možnosti pracovního uplatnění a šanci nespoléhat se jen na příděly humanitární pomoci.

„Spoléhání se jen na humanitární pomoc a přístup, který poskytuje uprchlíkům jídlo a služby a považuje je za pasivní konzumenty, není udržitelné řešení,“ upozorňuje manažer Mezinárodní finanční korporace Michel Botzung.

Do zlepšení situace uprchlíků se zapojují i velké nadnárodní firmy, například Microsoft, Google, BMW, IKEA, Hilton. IKEA zainvestovala jen v Etiopii 100 milionů dolarů, Microsoft se v Keni snaží vytvořit pracovní příležitosti pro 25 tisíc uprchlíků.
Martin Rozumek
ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům

Ehabu Kahwatimu, který utekl do Jordánska z válkou zmítané Sýrie, pomohla z tíživé situace iniciativa soukromého institutu. Zajistil mu školení v oblasti IT a Kahwati se díky němu dnes živí jako webový vývojář a vytváří digitální aplikaci pro uprchlíky. „Jde o mládežnickou iniciativu, která se zaměřuje na mladé lidi a jejich schopnosti a vede je k používání moderních technologií, jako je internet věcí nebo umělá inteligence,“ popisuje Kahwati.

Start-up přišel s očním skenerem, umožňuje rychlejší rozdělení pomoci

Větší spolupráce mezi soukromým sektorem, neziskovými organizacemi nebo vládami je podle odborníků hlavní cestou, jak alespoň částečně zlepšit život migrantů v uprchlických táborech i mimo ně.

Za příklad dávají i start-upovou technologii, díky které je čekání ve frontách na registraci nebo humanitární pomoc kratší. K určení totožnosti stačí pouhé načtení oka skenerem. Ve Rwandě nebo v Keni zase inovace soukromých společností pomohly s řešením hygienických podmínek v uprchlických táborech.

Ehab Kahwati se v uprchlickém táboře stal webovým vývojářem
Zdroj: ČT24

„Když uprchlíkům poskytneme školení a podporu, umožní jim to rozvinout jejich vlastní projekty. To by jim do budoucna mohlo přinést i dobrý finanční příjem,“ věří Kahwati.

Podobné programy fungují i v Gaze, kde v minulém roce nezaměstnanost stoupla na enormních 52 procent. Gaza Sky Geeks je prvním sdíleným pracovním prostorem v oblasti. S přispěním Googlu zde mladí Palestinci už devátým rokem rozvíjejí své podnikatelské ambice.