Italská nacionalistická strana vysílá do evropských voleb pravnuka diktátora Mussoliniho

Horizont ČT24: Mussoliniho pravnuk kandiduje v eurovolbách (zdroj: ČT24)

Příští týden budou voliči vybírat nový Evropský parlament a strany si úspěch ve volbách chtějí zajistit nejen programem, ale i zvučnými jmény. Nacionalistická strana Bratři Itálie do nich vyslala pravnuka fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Mnoho Italů nevidí období jeho vlády od roku 1922 do druhé světové války zdaleka jen černě.

Diktátorův pravnuk Caio Giulio Cesare Mussolini sympatie k fašismu odmítá. „Samozřejmě, že mé příjmení sehrálo v mém životě důležitou roli. Není lehké, když je vám sedm nebo osm let a jste obviňováni z věcí, za které nenesete odpovědnost,“ podotkl kandidát do europarlamentu.

Caio Mussolini se narodil v Argentině a má za to, že ho spíše než příjmení reprezentují smysl pro povinnost, mezinárodní zkušenost a dvojice křestních jmen, která odkazují na římského císaře Julia Caesara.

Na otázku deníku Libero, zda by sebe definoval jako fašistu, odpověděl, že „fašismus zemřel s Benitem Mussolinim“. Zdůraznil, že se narodil až dlouho poté a fašistické období je nyní polem „studia historiků“, tedy uzavřená věc. Kdokoli se bojí návratu této ideologie, podle něj „vidí imaginární nepřátele“.

„Sám vidím jiná nebezpečí: myšlenkovou policii, globalizaci, diktaturu politické korektnosti, nekontrolovanou migraci, malé finanční skupiny, co vše ovládají, a islámský extremismus,“ tvrdí bývalý důstojník námořnictva. Předtím, než se rozhodl kandidovat do EP, pracoval na vedoucí pozici v italské letecké a zbrojní společnosti Finmeccanica. Politiky se nikdy aktivně neúčastnil, ale tvrdí, že ji celý život náruživě sledoval.

Mussolini chce bránit národní zájmy v barvách euroskeptické a pravicově-nacionalistické strany Bratři Itálie. Odchod země z Unie si ale nepřeje.„Evropská unie, Evropa obecně, je koncept spojený s kulturou, tradicí a náboženstvím našich zemí. Věřím, že v ní Itálie musí zůstat, ale musíme v této Evropě hodně změnit.“

V europarlamentu už sedí Mussoliniho vnučka

Do Evropského parlamentu chce jednapadesátiletý Mussolini následovat svou příbuznou Alessandru Mussoliniovou, diktátorovu vnučku, která se stala europoslankyní za stranu Forza Italia (Vzhůru, Itálie!) někdejšího premiéra Silvia Berlusconiho. Její sestra Rachele Mussoliniová, vystudovaná socioložka, zase působí na římské radnici.

Alessandra Mussoliniová v EP v roce 2014
Zdroj: Vincent Kessler/Reuters

Bývala herečka a modelka s krajně pravicovými názory Allesandra chce svůj mandát v europarlamentu obhájit. „Vypláchněte si pusu, pokud chcete mluvit o Itálii,“ řekla například europoslankyně. 

Bratři Itálie, za které Caio Giulio Cesare Mussolini kandiduje, budou v evropských volbách svádět bitvu o pravicové voliče s Ligou Mattea Salviniho. Současný italský vicepremiér a ministr vnitra fašistického diktátora několikrát citoval. Na začátku května dokonce vystoupil na balkóně, na kterém Mussolini kdysi sledoval popravy svých oponentů.

Podle průzkumu agentury Kantar z konce března by straně Bratři Itálie dalo hlas 4,5 procenta voličů, což představuje čtyři křesla v EP. Volby se budou konat příští týden, v Česku v pátek 24. května a v sobotu 25. května.

Benito Mussolini přivedl Itálii ke spojenectví s nacistickým Německem. V zemi vládl v letech 1922 až 1943, kdy byl svržen. Poté stál dva roky v čele severoitalské loutkové Republiky Saló, která byla zcela závislá na Berlínu. V roce 1945 byl zabit italskými partyzány a jeho tělo bylo pověšeno hlavou dolů na náměstí v Miláně.