Napětí kolem Íránu roste. USA přemístí na Blízký východ systém Patriot a další válečnou loď

Spojené státy vysílají na Blízký východ systém protiraketové obrany Patriot. Podle agentury AP jde o reakci na zjištění zpravodajských služeb, že Íránci naložili vojenský materiál a rakety do malých lodí. Washington už dříve oznámil, že do Perského zálivu přemístil válečnou flotilu s letadlovou lodí Abraham Lincoln s obojživelnými letouny na palubě. K této operační skupině se připojí i výsadková loď USS Arlington. Na základnu v Kataru dorazily bombardéry B-52.

Protiraketový systém Patriot
Zdroj: Kiyoshi Ota/Reuters

Letadlová loď Abraham Lincoln ve čtvrtek proplula Suezem. Írán zdůraznil, že americká válečná flotila může být „zničena jedinou raketou“. Před střelami má USA ochránit systém Patriot, který již míří do oblasti Blízkého východu.

Spojené státy oznámily, že přesuny válečných lodí a letadel jsou reakcí na možnou hrozbu Íránu vůči americkým silám v regionu. Další detaily ale neuvedly. Pentagon také zdůraznil, že konflikt s islámskou republikou není v jeho zájmu. Do Iráku sousedícího s Íránem přitom bylo povoláno dalších 5200 vojáků.

Írán nařčení odmítá a tvrdí, že jde o „psychologickou válku“ s cílem islámskou republiku zastrašit. USA nedávno umístily íránské revoluční gardy na teroristický seznam, Teherán pak dal v reakci na černou listinu armádu Spojených států.

Írán nechce jednat s Trumpem o nové jaderné dohodě

Napětí mezi Íránem a Spojenými státy roste od loňského jara, kdy USA odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a obnovily protiíránské sankce. Americký prezident Donald Trump krok zdůvodnil tím, že dohoda nebrání Teheránu získat jaderné zbraně, ačkoli Írán ujišťoval, že jeho nukleární program je mírový. Šéf Bílého domu chce s Íránem uzavřít novou smlouvu, Teherán to ale odmítl.

Írán dosud podmínky dohody podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) plnil, tento týden však pohrozil, že přestane některé závazky dodržovat. Německo, Francie a Velká Británie vzápětí jakékoli ultimátum ze strany Íránu odmítly a vyzvaly Teherán, aby se nadále jadernou dohodou řídil.

USA západním zemím hrozí, že pokud budou dál obchodovat s Íránem, nebudou moci obchodovat s Washingtonem. Trump nechce dosavadní výjimky prodlužovat.