Americká nezisková organizace žaluje Facebook, že napomohl propagandě džihádismu

Americká nezisková organizace žaluje Facebook za to, že nebrání šíření extremismu (zdroj: ČT24)

Společnost Facebook čelí další žalobě. Pár dní poté, co zablokovala účty prominentních amerických extremistů, ji žaluje nezisková společnost kvůli propagandě džihádistických teroristů. Podle National Whistleblower Center nedělá Facebook dost, aby zabránil šíření nenávistných videí a lživých zpráv.

Začíná jako kterékoliv vzpomínkové video na Facebooku. Záhy však lze poznat, že jde o tvrdou extremistickou propagandu: muži s džihádistickými vlajkami nad hlavou, hořící americký státní symbol, antisemitské narážky.

„To video nevytvořili lidé, kteří chtějí ukázat svůj příklon k terorismu, ale sám Facebook. To je společnost, která říká, že není ničím víc než platformou pro obsah dalších lidí,“ řekl ředitel neziskové organizace National Whistleblower Center John Kostyack.

Facebook podle Johna Kostyacka proti nenávistnému obsahu nezasahuje dostatečně tvrdě. National Whistleblower Center proto na technologickou společnost podalo žalobu.

Facebook ve službách extremismu?

Skupina Kostyackových kolegů po dobu pěti měsíců monitorovala stránky více než tří tisíc uživatelů, kteří se na sociální síti otevřeně hlásí k teroristickým skupinám. Závěr jejich bádání zní, že islamisté aktivně používají nástroje Facebooku a tím si snadněji získávají nové příznivce.

„Vlastně jde o nástroj, který organizace používají k rekrutování lidí. To naznačuje, že se jedná o nejhorší druh zločinu, ke kterému na Facebooku dochází,“ podotkl Kostyack.

Propagaci na sociální síti podle neziskové organizace mohla využít i islamistická skupina al-Káida. Šéf firmy Mark Zuckerberg přitom už v dubnu minulého roku hodnotil snahy společnosti v boji proti šíření terorismu jako úspěch. Firma nicméně přiznává, že její systémy nejsou bez chyb.

„S pomocí umělé inteligence můžeme identifikovat a z našeho systému odstranit 99 procent obsahu, který se vztahuje k al-Káidě nebo Islámskému státu. A to dříve, než nám ho nahlásí někdo z uživatelů,“ pochlubil se Zuckerberg.

Po útoku na mešity na Novém Zélandu, při kterém zemřelo padesát lidí, se Facebook rozhodl blokovat i veškeré příspěvky související s bílým nacionalismem.

„Snaží se ho detekovat na základě textové analýzy a hlavně pomocí umělé inteligence. Druhá metoda spočívá v tom, že se snaží hledat uzavřené skupiny uživatelů, kteří se chovají atypickým způsobem a ze kterých se dá odhadnout, že se něčím podobným zabývají,“ vysvětlil redaktor Deníku N Petr Koubský.

Internetový gigant v oblasti bezpečnosti zaměstná přes třicet tisíc lidí. Ti se snaží, aby sociální síť nebyla nástrojem propagandy extremismu. Aktuální výzkum Johna Kostyacka a jeho spolupracovníků ale ukazuje, že jde o běh na dlouhou trať.