„Všechno bude dobré, Ekreme.“ Před opakovanými volbami si opozičně smýšlející Turci dodávají odvahy

Události: Turci si mění dovolené, aby mohli k volbám (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Istanbulu kvůli opakování místních voleb ve velkém mění termíny dovolených. Hlasování totiž připadá na období školních prázdnin. Původní volbu starosty metropole těsně vyhrál kandidát opozice. Po stížnostech strany AKP prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana byly volby anulovány. Následovala ostrá mezinárodní kritika.

Přímořský Bodrum oznámil, že 23. června očekává přívaly sněhu. V Mersinu několik stovek kilometrů dál na východ naopak téhož dne očekávají  neúnosné vedro a vlhko. Dvě věci mají tyto předpovědi špatného počasí společné: připadají na den, kdy se mají opakovat volby v Istanbulu, a zveřejnila je města ovládaná opozicí.

Koncem června v tureckých letoviscích pravděpodobně sněžit nebude a rekreanti se nejspíš nedočkají ani devadesátiprocentní vlhkosti. Opozice touto formou vyzývá své příznivce, aby místo ležení na pláži vyrazili k volbám. Voličům vyšly vstříc i aerolinky a cestovní kanceláře.

„Cestovní kanceláře umožnily bezplatně stornovat nebo změnit termíny zájezdů rezervovaných do dne, kdy padlo rozhodnutí o opakování voleb. 90 procent zákazníků už možnost využilo a datum cesty změnilo,“ informoval prezident turecké asociace cestovních kanceláří Firuz Baglikaya.

Všechno bude dobré, Ekreme

Každý volič rozhoduje. V březnu opozice vyhrála rozdílem pouhých třinácti tisíc hlasů a úspěch chce zopakovat. „Naše kampaň odstartovala. Znovu se budeme usmívat. Lidsky a upřímně. Budeme se chovat v rámci pravidel demokracie, aby to, čeho jsme dosáhli, nebylo ztraceno,“ sdělil kandidát opozice na starostu Istanbulu Ekrem Imamoglu.

„Všechno bude dobré, Ekreme,“ zní slogan opozičně smýšlejících Turků, který se šíří na internetu. Svobodné vyjádření názoru však v některých případech končí trestem. Známé zpěvačce po zveřejnění hesla na sociální síti Twitter turecký rozhlas zrušil vystoupení.

Sociální sítě jsou pro opozičního kandidáta Imamoglua způsobem, jak získat prostor, který mu nedávají vládě nakloněná média. Jeho příspěvky mají miliony zhlédnutí a statisíce lajků. To ale nerozhoduje. Je otázka, do jaké míry se sympatie ve virtuálním světě projeví ve výsledku voleb.

Anulování voleb vyvolalo vlnu kritiky

Volební komise poslední výsledky voleb starosty Istanbulu anulovala a rozhodla, že se 23. června budou konat nové volby. Vyhověla tak stížnosti vládní strany. Ve svém zdůvodnění uvedla, že pochybení nastalo kvůli tomu, že někteří lidé pracující ve volebních místnostech nebyli zaměstnanci státní správy.

Rozhodnutí o novém hlasování ovšem vyvolalo hned v pondělí protesty po celém Istanbulu. Lidé se shromáždili v řadě čtvrtí, kde bouchali do hrnců a pánví a pokřikovali protivládní slogany. Demonstrace pak pokračovaly i v úterý, kdy se sešlo několik tisíc lidí. 

Zrušení voleb kritizovaly i Německo a Rakousko, jehož kancléř Sebastian Kurz vyzval k okamžitému ukončení jednání s Tureckem o jeho vstupu do EU.

Kriticky se k anulování voleb vyjádřili kromě turecké opozice i dva političtí veteráni vládní AKP – bývalý prezident Abdullah Gül a expremiér Ahmet Davutoglu. Podle serveru Ahval někteří spekulují o rozkolu uvnitř AKP a možnosti odtržení části jejích členů.

„Největší ztrátou pro politickou stranu nejsou prohrané volby, ale ztráta morální převahy a svědomí,“ napsal na Twitteru v úterý Davutoglu, který byl premiérem v letech 2014 až 2016 a předtím několik let šéfoval ministerstvu zahraničí. Podotkl, že verdikt volební komise poškozuje „základní hodnoty turecké demokracie“.