Severní Korea podle expertů vyvíjí nový raketový systém. Japonsko chce přísnější sankce

Severní Korea svým nejnovějším raketovým testem porušila rezoluce OSN, které vyzývají KLDR k zastavení zkoušek balistických zbraní. V reakci na čtvrteční severokorejský odpal dvou střel krátkého doletu to v pátek řekl mluvčí japonské vlády. Podle expertů citovaných agenturou Reuters série severokorejských testů z posledních dnů naznačuje, že KLDR vyvíjí nový vyspělý raketový systém, který by mohl být použit v prvních hodinách případné války.

„Byly to balistické rakety, což znamená, že se jednalo o porušení rezolucí OSN,“ prohlásil Kotaro Nogami na páteční pravidelné tiskové konferenci. Japonsko je zastáncem tvrdých sankcí vůči KLDR, jež některé své rakety při testech v minulých letech vyslala přes japonské území.

Jaký typ střel Severní Korea ve čtvrtek odpálila, zatím není jasné. Jihokorejská armáda oznámila, že šlo o rakety krátkého doletu, z nichž jedna urazila vzdálenost 420 kilometrů a druhá 270 kilometrů. Pentagon v noci na pátek uvedl, že KLDR odpálila několik balistických raket, které dospěly do vzdálenosti větší než 300 kilometrů.

Test severokorejské rakety dlouhého doletu na střelnici Soha (únor 2016)
Zdroj: Reuters/Kyodo

„Představitelé jihokorejské rozvědky poslancům při jednání za zavřenými dveřmi řekli, že tyto střely jsou zřejmě součástí nového severokorejského zbrojního systému,“ uvedl poslanec Kim Min-ki.

USA a Jižní Korea společně analyzují vystřelené rakety

Jihokorejská a americká armáda čtvrteční raketový test nyní společně analyzují. Snaží se mimo jiné zjistit i to, zda rakety odpálené ve čtvrtek byly stejné jako střely, které KLDR testovala při své předchozí zkoušce v sobotu. Někteří zbrojní experti soudí, že Severní Korea v sobotu odpálila raketu na pevné palivo vyvinutou podle ruské mobilní balistické rakety krátkého doletu Iskander.

Nová severokorejská raketa by zřejmě měla být schopna nést bojovou hlavici a zasáhnout cíle po celém Korejském poloostrově. Otázkou je, nakolik raketa KLDR odpovídá vlastnostem rakety Iskander, která je během letu schopná manévrovat, což zvyšuje její šance uniknout zasažení obrannými raketovými systémy, píše agentura AP.

Test zahájil sám Kim Čong-un

Severní Korea o čtvrteční raketové zkoušce žádné podrobnosti neposkytla, sdělila pouze, že ji osobně zahájil vůdce Kim Čong-un. Ten také podle severokorejských médií nařídil armádě KLDR, aby posílila své úderné schopnosti.

„Zdůraznil nutnost dále posílit schopnosti obranných jednotek, aby byly připraveny vykonávat bojové úkoly a zareagovat v případě jakékoli mimořádné události,“ popsal situaci jihokorejský poslanec Kim Min-ki. „Mír a bezpečnost země lze zaručit jen prostřednictvím velké fyzické síly schopné bránit naši suverenitu,“ dodal podle něj severokorejský vůdce.

Analytici uvádějí, že se KLDR nejnovějšími testy snaží vystupňovat tlak na Spojené státy po nezdaru únorového summitu Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Pchjongjang požaduje zrušení sankcí za své odzbrojovací kroky, které ale Spojené státy považují za nedostatečné. Trump ve čtvrtek uvedl, že severokorejské raketové testy nikoho nepotěšily, diplomatická jednání ale podle něj nezmaří.

KLDR obchází sankce překládáním zboží z lodi na loď přímo na moři (zdroj: ČT24)