Nezodpovědné bankovky. V Austrálii jsou v oběhu miliony padesátidolarovek s chybou

Na nově vydaných australských bankovkách v hodnotě 50 australských dolarů je špatně napsané slovo „zodpovědnost“. V anglickém výrazu „responsibility“ chybí jedno měkké i. Australská rezervní banka (RBA) slíbila, že v příštím vydání omyl napraví; 46 milionů bankovek ale zůstane v oběhu, píše BBC.

Nové padesátidolarové bankovky ve žluté barvě byly vydány v loňském roce a je na nich zobrazena Edith Cowanová, která se jako první žena dostala do australského parlamentu.

To, co vypadá jako trávník na pozadí portrétu Cowanové, jsou ve skutečnosti řádky miniaturního textu s citacemi prvního projevu této političky v australském zákonodárném sboru.

Chybu odhalila až lupa

„Je to velká zodpovědnost být tady jako jediná žena a chtěla bych zdůraznit, že je zapotřebí, aby se sem dostaly i další ženy,“ píše se v citaci, která se v mikroskopickém textu několikrát opakuje, a to vždy s chybějícím i. (Místo správného responsibility je na bankovce „responsibilty“.)

Trvalo plných šest měsíců, než si překlepu – viditelného pouze s pomocí zvětšovacího skla – někdo všiml.

Padesátidolarovka, na jejíž druhé straně je význačný australský spisovatel z řad původního obyvatelstva David Unaipon, je nejrozšířenější bankovkou v Austrálii. Bankovky vydané loni v říjnu obsahují nové bezpečnostní prvky, které mají předejít jejich padělání.