Mladí migranti v Římě se vydají na pochod za občanství, vláda dává od reformy ruce pryč

Expertka o právech migrantů a uprchlíků v Evropě (zdroj: ČT24)

Migranti druhé generace svolali do Říma demonstraci za obnovení debaty o možnostech dřívějšího získání italského občanství. Děti migrantů na něj nemají právo hned po narození. Téma nedávno otevřel případ dvou chlapců, Egypťana Ramyho a Maročana Adama, kteří přivolali pomoc z uneseného autobusu s dětmi. Za statečnost se stali italskými občany.

Děti migrantů mohou o občanství požádat až v 18 letech. Podle deníku La Repubblica jde celkem o milion dětí. Ve školách je to každý desátý, v těch mateřských a základních se jejich četnost zvyšuje. Nejvíce z nich pochází z Rumunska a Albánie.

Právní zásadu ius soli, podle níž dítě nabývá státní občanství státu, kde se narodilo, se v Itálii naposledy pokusila prosadit levicová Demokratická strana v roce 2017.

Účastníci pochodu za právo na dřívější občanství, mezi něž patří třeba hnutí Cara Italia nebo lidskoprávní organizace Amnesty International, se mají v Římě setkat u paláce Palazzo Montecitorio, kde zasedají italští poslanci.

Vicepremiér Luigi Di Maio z populistického Hnutí pěti hvězd však zdůrazňuje, že reformní zákon nemá s agendou vlády nic společného. Také ministr vnitra, šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini změny odmítá. Občanství je vážná věc, a ne vstupenka do lunaparku, prohlásil nedávno Salvini, který prosazuje tvrdou migrační politiku.

Návrh, který je v parlamentu už několik let, počítá s tím, že na občanství budou mít nárok i děti migrantů, kterým bylo při příchodu do Itálie méně než 12 let a které následně nejméně pět let navštěvovaly italské vzdělávací instituce.

Autobus s dětmi pomohly zachránit děti migrantů

Salvini nedávno ocenil jednoho z chlapců z uneseného autobusu, jemuž se podařilo ukrýt mobil. Egypťan Ramy předstíral, že se arabsky modlí a dal vědět svému otci, co se děje. V televizi řekl, že volal také na policii. Pomoc zavolal i Maročan Adam. Policistům se díky tomu podařilo autobus lokalizovat, upoutat pozornost řidiče a děti evakuovat zadními dveřmi.

„Ramy dostane občanství, protože je jako můj syn a prokázal, že chápe hodnoty této země. Ministr sice musí respektovat zákon, ale dovedné a odvážné činy mohou zákon převýšit,“ zdůraznil ministr.

Hrdinné děti migrantů - Egypťan Ramy a Maročan Adam
Zdroj: Luca Marenda/ZUMA/ČTK

Získat občanství je složité i v Česku

V České republice je uplatňována právní zásada ius sanguinis (právo krve), podle níž dítě nabývá státní občanství toho státu, jehož občanství mají i rodiče dítěte, respektive alespoň jeden z nich. Další možností je naturalizace. „To znamená, že osoba v průběhu života požádá o české státní občanství. Není to jednoduchý proces, je vázán řadou podmínek,“ konstatovala expertka Věra Honusková z Katedry mezinárodního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Žadatel by kupříkladu měl pět let trvale pobývat v České republice. „Je tam povinnost integrace, prokázání prostředků, znalost ústavních základů,“ přiblížila Honusková.