Turecká opozice Erdoganovi vrací úder. Žádá anulování prezidentských a parlamentních voleb

Turecká opozice požádala ústřední volební komisi, aby anulovala loňské prezidentské a parlamentní volby. Zdůvodňuje to tím, že při nich byl použit stejný způsob jmenování volebních úředníků jako při březnových místních volbách v Istanbulu. Ty totiž tento týden volební komise zrušila, proti čemuž se vedle opozice ozvala kritika z některých zemí EU. Proti anulování voleb také v úterý v Istanbulu protestovalo několik tisíc lidí.

Opozice ve své stížnosti k ústřední volební komisi požádala o zrušení prezidentských a parlamentních voleb z loňského června a rovněž o anulování výsledků celých místních voleb v Istanbulu z letošního března, tedy i starostů jednotlivých čtvrtí. 

Místní volby v Turecku se konaly 31. března. Celkově v nich zvítězila vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která se svým spojencem, nacionalistickou Stranou národní akce (MHP), ovládla přes polovinu radnic v zemi.

Prohrála ale mimo jiné v Ankaře, Izmiru i v největším tureckém městě Istanbulu. Přitom v Ankaře a Istanbulu vládla AKP či její předchůdkyně předchozí čtvrtstoletí. 

Anulování voleb vyvolalo vlnu kritiky

Tento týden volební komise výsledky voleb starosty Istanbulu anulovala a rozhodla, že se 23. června budou konat nové volby. Vyhověla tak stížnosti vládní strany. Ve svém zdůvodnění uvedla, že pochybení nastalo kvůli tomu, že někteří lidé pracující ve volebních místnostech nebyli zaměstnanci státní správy.

Rozhodnutí o novém hlasování ovšem vyvolalo hned v pondělí protesty po celém Istanbulu. Lidé se shromáždili v řadě čtvrtí, kde bouchali do hrnců a pánví a pokřikovali protivládní slogany. Demonstrace pak pokračovaly i v úterý, kdy se sešlo několik tisíc lidí. 

Zrušení voleb kritizovaly i Německo a Rakousko, jehož kancléř Sebastian Kurz vyzval k okamžitému ukončení jednání s Tureckem o jeho vstupu do EU.

Kriticky se k anulování voleb vyjádřili kromě opozice i dva političtí veteráni vládní AKP – bývalý prezident Abdullah Gül a expremiér Ahmet Davutoglu. Podle serveru Ahval někteří spekulují o rozkolu uvnitř AKP a možnosti odtržení části jejích členů.

„Největší ztrátou pro politickou stranu nejsou prohrané volby, ale ztráta morální převahy a svědomí,“ napsal na Twitteru v úterý Davutoglu, který byl premiérem v letech 2014 až 2016 a předtím několik let šéfoval ministerstvu zahraničí. Podotkl, že verdikt volební komise poškozuje „základní hodnoty turecké demokracie“.