Na hranici Pásma Gazy a Izraele je klid. Konflikt ale neskončil, shodují se obě strany

Zpravodaj ČT: Podle izraelského premiéra kampaň proti Hamasu pokračuje (zdroj: ČT24)

Na hranicích palestinského Pásma Gazy a Izraele panuje od rána klid zbraní, který ukončil dva dny intenzivních bojů mezi izraelskou armádou a palestinským radikálním hnutím Hamas. Některé zprávy hovoří o příměří, ač žádná ze stran ho oficiálně nepotvrdila a obě během pondělí uvedly, že jsou připraveny v bojích pokračovat. Izrael hlásí čtyři mrtvé, Gaza více než dvě desítky obětí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že kampaň proti hnutí Hamas dál pokračuje. „V posledních dvou dnech jsme silně udeřili na Hamas a Islámský džihád, zasáhli jsme 350 cílů a zničili infrastrukturu teroristů. Přesto kampaň neskončila… připravujeme se na pokračování,“ uvedl Netanjahu, který si krátce po neoficiálních zprávách o dohodě o příměří vysloužil kritiku od opozice i z vlastních řad. Podle některých izraelských poslanců příměří jen posílí teroristy.

Netanjahuovo prohlášení o silném úderu na Hamas označil za „směšné“ mluvčí této radikální organizace Samí abú Zuhrí. „Hnutí odporu zastrašilo Netanjahuovu armádu… Náš vzkaz zní: tohle kolo (bojů) skončilo, ale konflikt neskončí, dokud nezískáme zpět naše práva,“ uvedl abú Zuhrí s odkazem na snahu Hamasu získat zpět území obsazená Izraelci.

Neformální klid zbraní mezi Pásmem Gazy a Izraelem zatím platí (zdroj: ČT24)

 Palestinští radikálové z Pásma Gazy zahájili masivní raketovou palbu na Izrael v sobotu a pokračovali v ní i v neděli. Podle izraelské armády bylo na Izrael za víkend vypáleno přes 650 raket. Izraelská armáda ostřelování opětovala a zasáhla v Pásmu Gazy za víkend na 320 cílů. Uvedla, že se soustředila na pozice Hamasu, který vládne Gaze přes deset let, a další teroristické organizace Islámský džihád. Izraelský nálet ale zasáhl například i budovu, v níž měla sídlo pobočka turecké tiskové agentury Anadolu. 

Nová vlna střetů na hranicích Pásma Gazy s Izraelem si od soboty vyžádala životy více než dvou desítek lidí včetně dvou žen a dvou dětí, a nejméně 11 radikálů. Při ostřelování zemřeli také čtyři izraelští civilisté, dalších nejméně deset Izraelců bylo zraněno.

Trump podpořil Izraelce

Plnou podporu Izraeli vyjádřil prezident USA Donald Trump a vyzval k ukončení raketových útoků. „Izrael opět čelí palbě smrtelných raketových útoků teroristických skupin Hamásu a Islámského džihádu. Izrael stoprocentně podporujeme při obraně jeho občanů. Pro obyvatele Gazy: tyto teroristické činy proti Izraeli vám nepřinesou nic víc než trápení. Skoncujte s násilím a pracujte na míru,“ napsal Trump na Twitteru.

Ostřelování Izraele palestinskými radikály odsoudila v neděli také šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová. Stejně se vyjádřil i generální tajemník OSN António Guterres, který kritizoval útoky na obydlené oblasti a vyzval obě strany konfliktu k příměří, „zejména v době, kdy začíná svatý měsíc ramadán“.

Zpravodaj ČT Borek k situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Eskalace násilí na hranici s Pásmem Gazy je pro Izraelce nyní zvlášť citlivá. Tento týden totiž Izrael slaví Den vyhlášení nezávislosti a příští týden se v Tel Avivu konají semifinále a finále mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Na hranicích Pásma Gazy se už od loňského března konají protesty, jimiž se Palestinci snaží vymoci ukončení blokády pásma, kterou Izrael zavedl v roce 2007 po ovládnutí oblasti Hamásem.

Demonstrace, při nichž mnozí Palestinci házejí na izraelské vojáky kameny a zápalné lahve a vojáci opětují střelbou ostrými náboji, mají upozornit i na právo návratu Palestinců do původních domovů v dnešním Izraeli. Protesty si už vyžádaly na dvě stě mrtvých z řad Palestinců a životy dvou izraelských vojáků.