O možnost zůstat ve Spojeném království po brexitu už požádalo víc než 600 tisíc lidí z EU

O povolení k pobytu v Británii po jejím odchodu z Evropské unie už požádalo přes 600 tisíc občanů ostatních unijních zemí. Informovala o tom vláda Spojeného království v hodnocení svého programu pro přípravu na brexit, skrze který mohli lidé podávat žádosti od loňského srpna.

V pilotní fázi projektu, která skončila 29. března , dorazilo úředníkům víc než 200 tisíc žádostí. V polovině dubna z nich bylo téměř 190 tisíc vyřízených. Britské ministerstvo vnitra uvádí, že ani jedna nebyla odmítnuta.

Během testovacího období o možnost zůstat v Británii požádalo také více než dva tisíce Čechů.  Více žádostí přišlo například od Slováků (3357). Nejčastěji se o britské povolení k pobytu hlásili Rumuni, do původního termínu brexitu (29. března) jich tak učinilo téměř 38 tisíc. Následovali s více než 28 tisíci žádostmi Poláci a Italové, dále Bulhaři, Portugalci, Španělé, Francouzi a Němci.

Od 30. března už běží systém naplno a za první dva dny plnohodnotného provozu údajně přišlo více než 50 tisíc žádostí. V Británii podle tamní vlády žije na 3,5 milionu lidí z ostatních zemí Unie.

Pokud se podaří ratifikovat dohodu o podmínkách brexitu, občané EU, kteří chtějí v Británii zůstat, budou muset o povolení k pobytu požádat do června 2021, uvedl deník The Guardian. Pokud by země z EU v následujících měsících odešla bez dohody, měli by čas do prosince příštího roku.

Bývalá ministryně vnitra Amber Ruddová dříve uvedla, že podat přihlášku v novém vládním systému je „stejně jednoduché, jako založit si on-line účet u L.K. Bennett“ (britský prodejce luxusní módy). Přes 80 procent respondentů vládní ankety nyní uvedlo, že interakce se systémem pro ně byla velmi nebo poměrně snadná. 

Termín ani způsob odchodu Británie z EU však ani více než měsíc po původně plánovaném datu brexitu stále není jasný. Po dubnovém mimořádném unijním summitu má Británie na schválení podmínek vystoupení čas do konce října. Od dohodnutí druhého odkladu brexitu se však vyjednávání na britské politické scéně nijak zásadně neposouvá a mnozí komentátoři se domnívají, že britský odchod se může v říjnu znovu odsunout.