Britové volí nová zastupitelstva. Konzervativcům hrozí kvůli brexitu ztráta až tisíce křesel

Voliči v Anglii a Severním Irsku ve čtvrtek vyberou členy více než 250 místních zastupitelstev, která dohlížejí na veřejné služby v hrabstvích a jiných územních celcích. Do výsledků se zřejmě výrazně promítne i problematický odchod Británie z Evropské unie. Řada Britů podle médií využije tuto příležitost k tomu, aby potrestala vládní konzervativce za neschopnost prosadit brexit v původním termínu.

Některé odhady hovoří o tom, že konzervativcům hrozí ztráta až tisíce z více než pěti tisíc křesel, které strana aktuálně drží. Pro stranu premiérky Theresy Mayové by tak místní volby mohly být předzvěstí ještě výraznějšího propadu při volbách do Evropského parlamentu (EP).

Zastupitelé se v důsledku specifických britských pravidel nebudou volit v celé zemi, nýbrž jen do rad v Severním Irsku a do 248 ze 343 anglických zastupitelstev. V šesti anglických městech se budou přímo volit starostové.

Hlasování skončí v jedenáct hodin večer SELČ a první část výsledků se očekává v pátek ráno, další pravděpodobně odpoledne. Sečíst hlasy odevzdané v Severním Irsku potrvá kvůli složitosti tamního volebního systému déle, uvádí BBC.

Voliči nemohou hlasovat pro letos založenou Stranu pro brexit europoslance Nigela Farage, jež nasadila kandidáty jen do blížících se voleb do Evropského parlamentu, které má podle průzkumů největší šanci vyhrát.

Aktuální místní volby zastínilo středeční odvolání ministra obrany Gavina Williamsona, který prý předával médiím utajované informace. Úřad premiérky Mayové uvedl, že šéf resortu ztratil důvěru ministerské předsedkyně kvůli vyšetřování úniku informací z dubnového jednání Národní bezpečnostní rady (NSC) o čínském výrobci telekomunikačních zařízení Huawei a o jeho účasti na budování mobilních sítí páté generace. Williamson obvinění odmítá. 

Komunální volby obvykle nepatří mezi britskými voliči k těm nejpopulárnějším. V loňském roce k nim například dorazila pouhá třetina voličů. Místní podle svých slov nevědí, pro koho a pro co přesně hlasují. Jak ale vysvětluje server BBC, volby do zastupitelstva jsou přitom v Británii důležité. Zvolené radnice totiž rozhodují, do jakých služeb investovat miliony liber, jež stát od poplatníků vybírá na obecních daních.