Polské silnice vedou do záhuby. Po tragických Velikonocích se policisté bojí začátku května

Události: Polské policisty děsí doprava o svátcích (zdroj: ČT24)

Začátek května a dva státní svátky (1. a 3. 5.) jsou pro polské dopravní policisty velikým strašákem, obávají se totiž obdobně tragické bilance na tamních silnicích, jakou se vyznačovaly nedávné Velikonoce. Během velikonočních svátků při nehodách zemřely téměř čtyři desítky lidí a další tři stovky se zranily. Autohavárie v Polsku jsou připisovány především přehnaně rychlé jízdě a řidičům pod vlivem alkoholu.

Během nedávných čtyř velikonočních dnů nepomohla ani masivní policejní akce. 280 nehod, z nichž 38 bylo smrtelných, znamená v porovnání s minulým rokem nárůst obětí o 40 procent. Polští policisté zaznamenali také jeden smutný rekord. „Za čtyři dny jsme zastavili 1450 řidičů, kteří byli pod vlivem alkoholu,“ konstatuje inspektor dopravní policie Radoslaw Kobrys.

Největší podíl na nehodách ale měli šoféři, kteří ignorovali hranici maximální povolené rychlosti. Kupříkladu na polských dálnicích platí limit 140 kilometrů za hodinu. Oproti kontrolám v Česku tam policisté měří rychlost méně často a řidiči limit překračují mnohdy o desítky kilometrů za hodinu.

Přestože se situace v Polsku dlouhodobě postupně zlepšuje – za posledních osm let počet obětí dopravních nehod klesl o čtvrtinu – stále se drží nad unijním průměrem. V roce 2018 v Polsku na silnicích zemřelo 76 lidí na milion obyvatel. V porovnání s Českem je číslo vyšší o 14 obětí, a to i Česká republika převyšuje průměr obětí dopravních nehod v EU.

Polsko vysoko převažuje unijní průměr obětí dopravních nehod
Zdroj: ČT24

V Polsku se zlepšují podmínky provozu, v uplynulých 10 letech se v zemi postavilo skoro 800 kilometrů dálnic a rychlostních silnic. Dopravní psycholog Adam Tarnowski ale upozorňuje, že Poláci na nich dávají menší pozor. Ve srovnání s jinými zeměmi taky jezdí častěji unavení nebo se místo provozu věnují mobilním telefonům. „Rychlost je pro nás něčím důležitým. Poláci na silnicích hledají adrenalin,“ dodává psycholog.

Polští řidiči se netěší příliš dobré pověsti ani v cizině. Extrémní případ se nedávno stal na severním Slovensku, kdy při improvizovaných závodech trojice Poláků jeden člověk jejich vinou zahynul.

  • 1. 5. - Svátek práce 
  • 3. 5. - Svátek ústavy