Za Warmbiera jsme Severní Koreji nezaplatili nic, napsal Trump

Spojené státy nezaplatily Severní Koreji v kauze zesnulého amerického studenta Otty Warmbiera žádné peníze. Na Twitteru to uvedl americký prezident Donald Trump. V amerických médiích se ve čtvrtek objevily zprávy, že KLDR vystavila Washingtonu za zdravotní péči o Warmbiera účet na dva miliony dolarů (46 milionů korun). Američané se prý zavázali částku proplatit.

„Severní Koreji za Ottu Warmbiera nebyly vyplaceny žádné peníze, žádné dva miliony dolarů, nic jiného. Nejsme Obamova vláda, která zaplatila 1,8 miliardy dolarů za čtyři rukojmí nebo propustila za zrádce seržanta Bergdahla pět teroristů, kteří se brzy vrátili do boje!“ napsal prezident.

Trump odkazoval na případ z roku 2016, kdy vláda Baracka Obamy vrátila Teheránu 1,7 miliardy dolarů, údajně za starší neuskutečněný zbrojní kontrakt. Protože se to stalo v době, kdy byli propuštěni čtyři Američané zadržování v Íránu, označovali kritici vyplacenou částku za výkupné.

V roce 2014 vyměnil Washington pětici vězňů z amerického Guantánama za vojáka Boweho Bergdahla, kterého věznil Taliban. Bergdahla, který během svého nasazení v Afghánistánu dezertoval, Trump už v předvolební kampani v roce 2016 označil za „zrádce, který by si zasloužil popravit“.

Otto Warmbier byl v Severní Koreji v březnu 2016 odsouzen k patnácti letům těžkých prací za protistátní činnost. Tou byla krádež propagačního plakátu z hotelu, kde bydlel.

Do vlasti se student vrátil po 17 měsících, v té době byl však už rok v kómatu. Američtí lékaři uvedli, že měl těžce poškozený mozek. Krátce po převozu do USA zemřel. KLDR popřela americké obvinění, že byl Warmbier mučen. Rozsáhlé poškození mozku prý pocházelo z otravy botulotoxinem. To však američtí lékaři odmítli.