Síly věrné vládě v Tripolisu zahájily útok proti Haftarovým mužům

Síly věrné libyjské vládě v Tripolisu, kterou podporuje OSN, zahájily na jihu libyjské metropole protiútok proti jednotkám Libyjské národní armády (LNA) polního maršála Chalífy Haftara. Intenzivní ostřelování je slyšet až z centra města, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní obyvatele.

Haftarova Libyjská národní armáda dosud působila na východě a jihu Libye a podporovala odpadlický parlament a vládu sídlící v Benghází. Čtvrtého dubna dal ale Haftar LNA příkaz k postupu na Tripolis.

Boje si od té doby podle Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádaly životy více než 220 lidí, mezi nimiž jsou i civilisté. Zraněno bylo dalších přes tisíc lidí a z domovů odešlo 25 tisíc Libyjců.

Libye se od svržení dlouholetého vůdce Muammara Kaddáfího v roce 2011 ještě nevzpamatovala z chaosu. O vládu kromě mnoha ozbrojených skupin usilují dva kabinety. Ten na východě, který má podporu samozvané Libyjské národní armády (LNA) polního maršála Haftara, neuznává vládu v Tripolisu, za níž ale stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlament, centrální banku a ropnou společnost.

S Haftarem před pár dny mluvil Donald Trump

S libyjským maršálem Chalífou Haftarem hovořil již v pondělí americký prezident Donald Trump. Podle Bílého domu s ním probral „současné protiteroristické snažení a potřebu dosáhnout míru a stability v Libyi“. Hlava amerického státu „ocenila významnou roli polního maršála Haftara v boji proti terorismu a zabezpečení libyjských ropných zásob“. Oba prý rovněž „diskutovali o sdílené vizi pro přechod Libye ke stabilnímu a demokratickému politickému systému“.

Informace o telefonátu byly uveřejněny až v pátek. S Haftarem údajně nedávno po telefonu mluvil také prezidentův poradce pro národní bezpečnost John Bolton. 

Na mezinárodním poli podporují Haftara zejména Spojené arabské emiráty, Egypt, Rusko a Francie, s níž libyjská centrální vláda v Tripolisu ve čtvrtek na protest přerušila bezpečnostní spolupráci.

Spojené státy se zpočátku k velitelově ofenzivě stavěly odmítavě. Podle informací agentury Reuters se však američtí diplomaté spolu s Ruskem ve čtvrtek rozhodli nepodpořit Británií navrženou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, jež vyzývá k příměří v Libyi a současně označuje Haftara za viníka současné eskalace násilí. Americká administrativa svůj postoj dosud nevysvětlila.