EU jednala fantasticky, Británie má pořád šanci vzít zpátečku, říká exministr Svoboda

Interview ČT24: Cyril Svoboda (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Odložení brexitu nejpozději do konce října je správný krok, stejně jako jednotný postoj celé Evropské unie. V Interview ČT24 to řekl bývalý ministr zahraničí a poradce premiéra pro legislativu Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Sám ale věří, že si Británie odchod rozmyslí a žádný brexit nakonec nebude.

„Budou volby do Evropského parlamentu a ty něco změní. Myslím, že buď budou nové volby v Británii, nebo se najde cesta, že Británie zůstane v Unii. Cesta je, že někdo najde odvahu stáhnout článek 50,“ říká Svoboda. Politika, který by měl k takovému kroku odvahu, však nyní v Británii nevidí.

Připomíná, že referendum o brexitu bylo pouze doporučující. „O stejných otázkách odchodu Británie parlament hlasoval čtyřikrát. Dokonce si na sebe převzal některé pravomoci vlády. Tam se stalo mnoho prvků, které ústavní systém nepsané ústavy Británie neznal. Takže si pořád myslím, že je šance vzít zpátečku,“ věří Svoboda.

Podle něj je dobře, že Evropská unie opět vyšla Británii vstříc a dala jí další odklad. „Je to velmi správné, co udělala Unie, protože dala odklad do formování nové Komise. Řekla Britům: tak se zvolí britští poslanci do Evropského parlamentu, ale do sestavení Komise, to znamená do října tohoto roku, se musíte definitivně rozhodnout. To, co předvedla Unie, je fantastické. Předvedla sevřené řady a řekla Britům: to se musíte rozhodnout vy, my nic nového vyjednávat nebudeme.“

Unie podle něj správně dala Británii čas najít odvahu ke konečnému řešení – odejít bez dohody, s dohodou, nebo zůstat. „Já si myslím, že to pořád směřuje k tomu zůstat. Možná se můj názor ukáže mylný, ale stále jsem o tom přesvědčen,“ podotýká Svoboda.

„Irsko je velké riziko“

Brexit podle exministra Svobody celé Evropě ukázal, co znamená referendum. „Důsledky lidé pochopili, až když se to začalo realizovat. Když hlasovali v referendu, řadu skutečností nemohli domyslet. Teprve teď se ví, co to je. Druhé poučení je, že odchod z Unie není jednoduchá záležitost – zavedení hranic, cel a podobně. Třetí důležité poučení je, že vystoupit z Unie znamená poškodit především sebe,“ říká.

Jednou z uváděných výhod po brexitu měla být možnost Británie vyjednávat a uzavírat mezinárodní smlouvy bez nutnosti koordinace s Unií. To je však podle Svobody jen teoretické a nemusí to být žádná výhoda. „Unie jako celek má mnohem větší váhu než jedna země Evropy, i když významná,“ upozorňuje. 

Za velké riziko pak bývalý ministr zahraničí považuje Irsko. „Vystoupení Británie z EU dává počátek možného vystoupení Severního Irska z Velké Británie. Protože Irové nebudou chtít být rozděleni jako Kypr, nebudou chtít mít hranici mezi sebou. Napětí by mohlo propuknout i v násilí,“ varuje Svoboda.