Unikátní mise hledá na Seychelských ostrovech dopady lidské činnosti na světový oceán

Horizont ČT24: Mise zkoumá podmořský svět (zdroj: ČT24)

Přestože je lidstvo na oceánech závislé, až 95 procent podmořského světa zatím nikdo neprozkoumal. Kousek chybějícího puzzle se už sedmým týdnem snaží na Seychelských ostrovech doplnit tým unikátní mise plavidla Ocean Zephyr. První výsledky jsou na světě, a rozhodně to není jen smutná zpráva o blednutí korálů či chudnoucím podmořském životě.

Původně zásobovací plavidlo Ocean Zephyr s britskou vědeckou posádkou na palubě brázdí vody kolem Seychelských ostrovů už od března. Zkoumá mořské proudění i chování živočišných druhů.

„Všechna data z této expedice budou velmi důležitá pro vytváření nových strategií i zákonů, které budou chránit mořský prostor,“ uvedl Alain de Comarmond ze seychelského ministerstva životního prostředí. 

Rutina účastníků mise je pečlivě vypilovaná a pokaždé stejná. Podmořské poklady je nutné nejdřív dostat na palubu, v klidu a suchu je uložit, uschovat, prozkoumat a zapsat pro další generace. 

Stovky ponorů a tisíce sesbíraných vzorků už mají první výsledky. „Zjistili jsme, že zrovna tady (oblast kolem Poivre) máme pozvolnější svah korálů a méně korálových stěn. To je velmi důležité, protože musíme pojmenovat celou řadu mořských druhů kvůli podmořskému plánování tady na Seychelách,“ vysvětlila hlavní vědkyně projektu Lucy Woodallová.

Ne všude však vycházejí výsledky negativně, mnoho útesů v oceánských hlubinách vypadá zdravě. Například oblast kolem ostrovů Alphonse, Aldabra a Astove průzkumníkům otevřela fascinující svět dosud neprobádaných druhů živočichů a svěžích korálů.

„Je to velmi vzrušující, je to jako objevovat stvoření z jiné planety,“ popsala Jeanne Mortimerová, bioložka a expertka na mořské želvy.

Mise, ve které pracují lidé až ze čtyř desítek organizací z celého světa i s následným výzkumem potrvá tři roky. Závěry chce tým Nekronu představit na summitu o stavu Indického oceánu na konci roku 2021.