Pomsta přírody. Pytláka nosorožců zabil slon a sežrali lvi

Výprava na lov nosorožce se krutě vymstila jednomu z pravděpodobných pytláků, kteří se vydali do jihoafrického Krugerova národního parku. Muže nejprve ušlapal slon a pak jeho tělo sežrali lvi. Podle webu listu The Guardian o tom informovala místní policie.

Policista Leonard Hlathi uvedl, že skupina se vydala minulý týden do parku na lov nosorožce, „když na ně najednou zaútočil slon a jednoho z nich zabil. Jeho kumpáni tvrdili, že odnesli tělo na cestu, aby ho ráno našli kolemjdoucí, a pak z parku zmizeli“.

Podle Hlathiho pytláci informovali rodinu zabitého kolegy a ta pak kontaktovala policii. Ochránci parku začali po tělu pátrat, ale kvůli soumraku nebyli úspěšní. Vrátili se proto po několika dnech a teprve tehdy nalezli pytlákovy ostatky.

„To, co jsme na místě nalezli, naznačuje, že ostatky sežrala smečka lvů, přičemž zbyla jen lebka a kalhoty,“ uvedl mluvčí parku Isaac Phaahla.

V souvislosti s případem byli zatčeni tři muži ve věku od 26 do 35 let, kteří byli obviněni z nelegálního držení zbraní a střeliva, ze spiknutí za účelem pytláctví a z neoprávněného vniknutí. Vyšetřuje se i smrt zabitého muže.

„Vstoupit do Krugerova národního parku nelegálně a pěšky není rozumné, park skrývá mnoho nebezpečí a tento incident je toho důkazem,“ komentoval případ výkonný ředitel parku. „Je velmi smutné vidět dcery zemřelého truchlit nad ztrátou otce a je to o to horší, že dostanou zpět jen velmi málo z jeho ostatků,“ dodal.

Krugerův národní park je častým terčem pytláků

V Jižní Africe, která je domovem téměř osmdesáti procent světové populace nosorožců, je pytláctví velký problém. Mezi lety 2013 a 2017 pytláci v zemí zabili každý rok přes tisíc těchto zvířat, v roce 2018 pak 769, uvádí organizace Save the Rhino.

V Jižní Africe žije přibližně osmnáct tisíc bílých nosorožců (nosorožců tuponosých) a téměř dva tisíce nosorožců černých (nosorožců dvourohých). V Krugerově národním parku je přibližně polovina bílých nosorožců z celkového počtu v této zemi, tedy osm až devět tisíc. Park je proto častým cílem pytláků, například v roce 2015 z něj pocházelo přes 70 procent nosorožců upytlačených v Jižní Africe.