Čaputová vyjádřila naději mnoha Slováků, míní německý prezident a pozval ji na výročí pádu berlínské zdi

Zuzana Čaputová dokázala podle německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera přesvědčivě vyjádřit naději mnoha Slováků na dobrou budoucnost v jednotné Evropě. Steinmeier to dnes uvedl v gratulaci adresované vítězce slovenských prezidentských voleb. Zároveň ji spolu s českým prezidentem Milošem Zemanem a prezidenty Polska a Maďarska pozval v listopadu do Berlína na oslavy 30. výročí pádu berlínské zdi.

Německý prezident Steinmeier v gratulaci Čaputové, která v sobotním druhém kole voleb jasně porazila eurokomisaře Maroše Šefčoviče, také poznamenal, že Slovensko a Německo pojí úzké a přátelské vztahy. Obě země už mnoho let v ovzduší vzájemné důvěry spolupracují v Evropské unii a NATO, napsal.

„Ale také příspěvek Slováků k pádu berlínské zdi v roce 1989 zůstává nezapomenut. U příležitosti oslav 30. výročí této události 9. listopadu 2019 bych vás rád spolu s vašimi kolegy v úřadu z Polska, České republiky a Maďarska pozval do Berlína,“ uvedl Steinmeier.

Tusk u Čaputové ocenil podporu evropské cesty

Předseda Evropské rady Donald Tusk v pondělním blahopřejném dopise do Bratislavy napsal, že zvolení Zuzany Čaputové slovenskou prezidentkou je vítaným signálem, že hodnoty, které zastává, mohou převážit nad cynismem silové politiky i falešnými sliby populismu.

Tusk, který volbu krátce komentoval už v neděli na Twitteru, v listu ocenil Čaputovou za jednoznačnou podporu evropské a euroatlantické cesty Slovenska. „Velmi mě těší, že mohu v srdci Evropy vidět tak silnou volbu pro slušnost v politice, vládu práva a toleranci,“ napsal šéf Evropské rady a někdejší polský premiér.

Anglicky psaný dopis ukončil větou ve slovenštině, kterou Čaputové popřál mnoho úspěchů a uvedl, že se těší na spolupráci.

Junckera Čaputová inspirovala

Nové prezidentce napsal také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Uvedl, že se cítí být inspirován jejím proevropským přístupem a jejím „silným hlasem pro toleranci, solidaritu a vzájemný respekt“.

Doplnil, že se těší na spolupráci v roce, který bude pro EU významný politicky i institucionálně. Unii letos v květnu čekají volby do europarlamentu, po nichž začnou jednání o složení nové Evropské komise.

Mluvčí Evropské komise Alexander Winterstein také potvrdil, že k práci v Komisi se vrací do funkce místopředsedy neúspěšný protikandidát Čaputové Maroš Šefčovič, který si kvůli účasti ve slovenských volbách vzal volno.

Zeman pozval Čaputovou do Česka

Český prezident Miloš Zeman Zuzaně Čaputové k vítězství ve slovenských prezidentských volbách pogratuloval v dopise a pozval ji na návštěvu České republiky. „Bude mi potěšením přivítat vás na Pražském hradě a pevně věřím, že se nám podaří navázat na tradici osobního přátelství mezi českými a slovenskými prezidenty, které je odrazem bratrství Čechů a Slováků,“ doplnil. Zároveň Čaputové popřál pevné zdraví, štěstí, úspěch a trpělivost při výkonu prezidentské funkce.

Čaputová již po zvolení řekla, že krátce po inauguraci v polovině června pojede do ČR na první zahraniční návštěvu. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v neděli sdělil, že termín návštěvy není ještě stanoven. „Nejprve musí proběhnout inaugurace paní prezidentky,“ uvedl.

Zeman v neděli 24. března, tedy necelý týden před druhým kolem prezidentských voleb, přijal v Lánech Maroše Šefčoviče. Protikandidátu Čaputové popřál úspěch ve volbách a ocenil jeho odborné vlastnosti a znalosti. Místopředseda Evropské komise Šefčovič po schůzce řekl, že Zeman má obavy o soudržnost a budoucí spolupráci zemí visegrádské čtyřky (V4) a Šefčoviče prý pokládá za jediného garanta, že tato spolupráce bude fungovat.