Čaputová to bude mít těžké. Kvůli velkým očekáváním i Ficovi, míní čeští komentátoři

Pro novou slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou bude podle českých deníků těžké naplnit velká očekávání, když klíčové kompetence má vláda a parlament, v němž má dál převahu strana Smer expremiéra Roberta Fica. Listy si všímají i toho, že většina voličů antisystémových a extrémních stran nepřišla hlasovat, a srovnávají situaci v sousední zemi s českou zkušeností s prezidentskou volbou. Oceňují, že kampaň před druhým kolem byla korektní.

„Dá se ale čekat, že Fico nedá Čaputové nic zadarmo. Naplňovat očekávání s nepřátelským parlamentem a nevlídně naladěnou vládou v zádech nebude jednoduché. A protože máloco nadělá v politických náladách větší paseku než zklamaná očekávání, stojí za to první slovenské prezidentce držet palce,“ napsal komentátor E15.

„Nadšení nad politickým úkazem bezmála havlovských rozměrů by však měl krotit fakt, že budoucí prezidentka dostala milion hlasů z možných čtyř a půl milionu. Hlasovat přišlo v sobotu jen necelých 42 procent voličů – lidem, kteří ve druhém kole neměli svého koně, Čaputová a její protikandidát eurokomisař Maroš Šefčovič nestáli za námahu,“ uvádí komentář Lidových novin.

Voliči Harabina a Kotleby nikam neodcházejí

I když touha po slušnější politice je na Slovensku velká a vedla k porážce Šefčoviče s podporou Smeru, velká skupina voličů dala v prvním kole hlas soudci Štefanu Harabinovi a šéfovi krajně pravicové strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko Marianu Kotlebovi.

„Harabin ani Kotleba se hlavou státu nestali. Avšak oni a zejména jejich voliči nikam neodcházejí. Parlamentní volby se uskuteční nejpozději za rok. A bude-li nespokojenost občanů slyšících na jednoduché recepty narůstat dál, mohou mít standardní strany ještě větší problém sestavit vládu, než tomu bylo naposledy,“ míní autor komentáře LN.

Podle Práva ale v době, kdy se na Slovensku budou konat parlamentní volby, bude mít Čaputová za sebou půl roku v úřadě a svou prací by mohla jejich výsledek ovlivnit. „Může ukázat, že politická nezkušenost je handicap, který nejde jen tak pominout ani dohnat, takže část stoupenců vystřízliví. Nebo naděje voličů, kteří v ní vidí až vykupitelku, nezklame a stane se symbolem toho, že se věci dají dělat jinak, “ uvedl komentátor Práva.

Slovensko absolvovalo korektní kampaň před druhým kolem, po jehož skončení například vítěz nevzkazoval příznivcům poraženého, že mají dalších pět let zavřít ústa, připomněl komentátor E15 slova prezidenta Miloše Zemana „shut up“ pronesená po loňském znovuzvolení do čela státu.

„Pro politickou kulturu své země odvedli oba kandidáti velký kus práce. V tom Slováci významně trumfli českou volbu hlavy státu,“ napsal. Současně ale soudí, že Čaputové k naplnění velkých očekávání chybí reálné pravomoci i vstřícnější politické prostředí.