Erdoganova strana míří k triumfu v místních volbách, opozice vede v Ankaře

Strana tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana směřuje k vítězství v místních volbách. Po sečtení dvou třetin hlasů získala Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) přízeň více než čtyřiceti procent voličů, informovala turecká média. Trpkou ranou však pro Erdogana může být ztráta Ankary, k jejímuž ovládnutí má v průběžném sčítání blíže opozice. V Istanbulu je výsledek mimořádně těsný a vítězství si připisují obě strany.

Místní volby jsou v době krize tureckého hospodářství považovány za test obliby autoritativního vůdce a jsou prvním hlasováním od loňských voleb, které Erdogan vyhrál. Předtím prosadil změny politického systému, díky nimž posílil své pravomoci. 

Právě radnice dvou největších tureckých měst, v nichž AKP či její předchůdci vládnou již téměř čtvrt století, mají pro Erdogana velký symbolický význam. 

Bez ohledu na jeho masivní kampaň, v níž prezident volby starostů označil za „věc národního přežití“, má v Ankaře po sečtení 75 procent hlasů navrch kandidát Lidové republikánské strany (CHP) Mansur Yavas, kterého podpořila téměř polovina voličů. Kandidát AKP Mehmet Öhzaseki za ním však zaostává o pouhé dva procentní body.

V Istanbulu ohlásil vítězství bývalý Erdoganův premiér Binali Yildirim, ale krátce po něm s odkazem na „vlastní sčítání“ vítězný výsledek oznámil kandidát CHP Ekrem Imamoglu. Opozice podle něj zvítězila i v Izmiru.

Volby poznamenala smrt dvou lidí ve volební místnosti

Dva mrtvé si vyžádal incident, který se stal ve volební místnosti v provincii Malatya na východě země. Pustily se tam do sebe dvě skupiny, přičemž člen jedné z nich vytáhl pistoli a dva lidi zastřelil. Tento případ vyšetřuje policie.

Šéf opoziční proislámské Strany Štěstí Temel Karamollaoglu na Twitteru napsal, že oběťmi jsou volební pozorovatelé jeho strany. Snažili se podle něho prosadit to, aby v souladu s volebním zákonem byly hlasovací lístky označovány v kabinách za plentou, a ne ve volném prostoru.